Владимир Чуков с екзотична идея: Да си разменим загубени територии с Гърция

  • 18 юни 2024 18:06

  • 4729
  • 0
Владимир Чуков с екзотична идея: Да си разменим загубени територии с Гърция
© Кадър: БТВ

Смятам, че перспективите на България е децентрализация и регионализация. Ако това бъде обяснено на хората, така че властта да бъде доближена до тях, а не до Народното събрание. Държавата ни трябва да е на регионите – пет региона. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Лице в лице” по БТВ.

„България, Гърция и Румъния – това е нашето бъдеще. Ние имаме двама съседи, които са точно като нас – членове на ЕС и НАТО. Имаме чудесни перспективи с Гърция. На фона на войната с Украйна – Черно море, което е един от фронтовете. Помислете си дали не би било добре да разсъждаваме по един екзотичен въпрос – това, което сме загубили след ПСВ да се опитаме да го върнем с едни преговори с Гърция. Има юридически инструменти – размяна на територии. Те имат достъп до Черно море, ние до Бяло море”, предложи той.

„Гърците биха могли да ни направят средиземноморска демокрация. Ако ние не бяхме загубили след ПСВ Северна Гърция нямаше да имаме сега тази съдба и нямаше да ходим след Фердинанд да го величаем, нямаше да го има съотношението 75:25, танковете на Трети украински фронт нямаше да са тук. Това е клубът на средиземноморските нации. Това трябва доста време да отлежи и да се акумулира като претенция. Те имат 200 000 гърци малцинство в Украйна”, смята проф. Чуков.

Какви условия постави Путин за край на войната в Украйна?

Той коментира предложението за мир на Путин. „Очевидно е, че през следващите 5 години ЕС ще се занимава с Украйна. Ако нещата продължат по този начин догодина изтича мандатът на Лукашенко и Путин може да погледне Беларус като бъдеща част към Русия. Путин разположи там ядрено оръжие. Има един исторически коридор, който Русия може да поискат и да си свържат, който е пълен с ядрено оръжие. Има един град Нарва в Естония в него 87% са руснаци. Счита се, че това е първият град, който Путин ще си поиска. Няма как на фона на това, което се случва в Украйна, да се намалят средствата за отбрана.

И двете криза (украинската и близкоизточната) са влезли в задънена улица, каза анализаторът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4729 0

Свързани новини

Водещи новини