Надежда Нейнски: Когато няма държава, хората тръгват на саморазправа

Булфото
share

Психолозите и разследващите трябва да дадат отговор какво точно се случи в събота в НДК. За мен обаче случката е моментната снимка на това какво представлява България, докъде е стигнало българското общество.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия лидера на Национален съюз "Единство" Надежда Нейнски по повод нападението над Ахмед Доган по време на Националната конференция на ДПС.

"Става ясно, че досега политически лидер не е нападан, не защото не са можели, а защото не са искали. Щом едно образовано момче от добро семейство тръгва на саморазправа, след това също има опит за саморазправа с него, означава, че има огромен проблем с доверието в политиците и като цяло проблем в обществото. Много е страшно това, което се случва", добави тя.

Според нея от подобни ситуации никой не печели. "В едно общество, което се намира в такъв разпад, трябва да има върховенство на закона, службите да си вършат адекватно работата. Виждаме обаче, че при отсъствието на държавата хората тръгват на саморазправа", посочи Нейнски. Тя определи оттеглянето на Ахмед Доган като опит на ДПС "да се отвори". Според нея тази стъпка е объркала плановете на редица политически сили и цели да даде повече възможности на Движението оттук нататък.

Според Надежда Нейнски съюзът й с Иван Костов не е достатъчен за пълното обединение на автентичната десница. По думите й стъпката е логична с оглед на това, че двамата споделят еднакви политически ценности. "Много е важно в момента как ще тече този процес на обединение по места. Вярвам, че това е сериозна плесница в лицето на реформаторската десница", каза още лидерът на "Единство".

Тя заяви, че с призивите си за бойкот на референдума СДС и Меглена Кунева правят услуга на БСП. "Българското общество има нужда от яснота. Трудно е да направиш преценка, когато не знаеш кой кой е. Политическите партии трябва да заявят ясно позицията си по повод референдума - "да" или "не", а не да призовават към бойкот", заяви Нейнски. Тя припомни, че Национален съюз "Единство" призовава симпатизантите си да гласуват с "не" на референдума.

Водещи новини

Още новини