Водещите новини! Убиецът Пламен е преследвал Айсел над година. Китай разби Русия: „Кинжал“ не са свръхзвукови, а са лесна мишена за Patriot (и още…)

МВнР/Bild/Wikimedia/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 17 януари   

 

Убитата българка в супермаркет в Германия е била отговорен служител, отличен приятел и винаги положително настроена. По този начин я описват колегите и приятелите на 38-годишната Айсел, предаде „Билд“.

В продължение на месеци касиерката отчаяно се опитвала да се защити от бившия си приятел – 48-годишния Пламен, който отчаяно я е преследвал.

В понеделник около 19:15 часа вечерта мъжът влязъл в супермаркета в Мьорфелден-Валдорф, провинция Хесен, и необезпокояван отишъл в складовата част на магазина, където открил Айсел.

Между тях избухнал скандал и Пламен извадил оръжие и я застрелял. След убийството българинът насочил оръжието към себе си и се самоубил.

Убиецът Пламен е преследвал Айсел над една година, опитал да я удуши

***


Почна се - първа област е в грипна епидемия от утре

***


Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Никола Минчев се отказва от председателското място на парламента, което той трябваше да заеме в резултат на "джентълменското споразумение" с ГЕРБ, и вместо това ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент като водач на листата на "Продължаваме промяната", съобщи "Дневник", позовавайки се на свои източници.

Никола Минчев се отказва от председателското място в НС след ротацията

***


Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, не е информирала Министерството на образованието и науката (МОН) за придобиването ѝ от британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън", тъй като няма такова регулаторно изискване. Това обясниха пред БНР от "Школо".

По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗП) за придобиването на "Школо" от чужда компания и че просветното ведомство не е било информирано по никакъв начин за продажбата.

"Школо": Не сме информирали МОН, защото няма такова изискване

***


Китайските военни анализатори с голям интерес през миналата година са следили руските ракети "Кинжал", обявени от Кремъл като невъзможни за прихващане и сваляне.

Резултатите от сблъсъка на свръхзвуковите ракети със западните системи за противовъздушна отбрана обаче се оказват голямо разочарование, става ясно от публикации на китайски експерти във военни издания, предаде Bulgaria ON AIR.

Наблюденията на Ин Дзие са, че ракетите "Кинжал" не са свръхзвукови, макар и Москва да твърди това, а са по-скоро вариант на "Искандер", изстрелван от въздуха, който става лесна мишена за американската система за противовъздушна отбрана Patriot. 

В Китай анализират с голям интерес използваните от Русия оръжия, за да преценят собствените си възможности, коментира Business Insider, напомняйки, че Пекин има собствена свръхзвукова разработка. 

Китай разби Русия: Ракетите "Кинжал" не са свръхзвукови, нито точни, лесна мишена са за Patriot

***


На мястото на Альоша преди 2000 години е стоял Херакъл с боздуган.

Статуя и храм е имало. Като това е доказано, както от писмени, така и от арехологиочески сведени. Статуята на Херакъл я има на монетите“.

Историк: На мястото на Альоша в Пловдив преди 2000 години е имало статуя на Херакъл с боздуган

***


„Аз винаги съм се учудвал на амнезията на някои политици. 

Решенията за разполагането допълнителни бойни групи на нашите съюзници на територията на България са взети още миналата година и са широко известни. 

Създаването на център за сглобяване на бронираните машини „Страйкър“ е част от договора за закупуването им. 

Доколкото разбрах този център ще е в завод „Ивайло“ във Велико Търново. Северна Македония също ще закупи такива машини и ще е добре в България да е центъра, където те ще се сглобяват и ремонтират“.

Ангел Найденов разкри какво ще се случи, ако САЩ намалят или спрат помощта си за Украйна

***


Акцент в програмата на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в Давос бе срещата ѝ с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и с държавния секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието лорд Дейвид Камерън, съобщиха от МВнР.

По време на срещата с лорд Камерън бяха обсъдени и стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство и подписаната съвместна декларация. Във фокуса на дискусията бяха също така продължаващите действия за борба с нелегалната миграция, иновациите и възможността за партньорство в рамките на програмата на ЕС "Хоризонт Европа" - най-мащабната в света за наука и иновации.

Мария Габриел се срещна в Давос с външните министри на Украйна и Великобритания

***


Малко след като дворецът Кенсингтън обяви, че Кейт Мидълтън е хоспитализирана, от Националната здравна служба и Бъкингамския дворец обявиха, че крал Чарлз III влиза в болница от следващата седмица.

„Подобно на хиляди мъже всяка година, кралят е потърсил лечение заради увеличена простата", заявиха от Националната здравна служба.

Крал Чарлз III влиза в болница за операция

***


 

Водещи новини

Още новини