Французин е осъден на 3 години затвор в Русия

  • 14 октомври 2024 19:01

  • 269
  • 1
Французин е осъден на 3 години затвор в Русия
© Pixabay

Руски съд днес призна френски гражданин за виновен в събиране на военна информация и го осъди на три години затвор, предаде БТА, цитирайки АП. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14856

Лоран Винатие, който бе арестуван в Москва през юни, вече бе признал вината си, което проправи пътя той да бъде съден по бърза процедура. Адвокатите му поискаха от съда да му наложи глоба.

В коментари на руски език преди постановяването на присъдата Винатие отново повтори, че изцяло съзнава вината си и помоли съдията да прояви милост. "Моля Руската федерация да ми прости, че не спазих руските закони", каза той.

По думите на осъдения той се влюбил в Русия преди 20 години, когато започнал да изучава страната, и той приключи изказването си с откъс от творба на руския поет Александър Пушкин, в който се казва, че човек трябва да има търпение, че му предстоят по-добри дни. 

Американският журналист Еван Гершкович бе осъден на 16 години лишаване от свобода

Арестите и делата по обвинения в шпионаж и събиране на чувствителна информация зачестиха в руската силно политизирана правна система, откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., посочва АП.

Арестът на Винатие дойде в момент на високо напрежение между Москва и Париж след коментари на френския президент Еманюел Макрон за възможността за разполагане на френски войски в Украйна. Руските власти обвиниха Винатие, че не се е регистрирал като "чуждестранен агент" докато събирал информация за "военните и военнотехническите дейности" на Русия, които биха могли да бъдат използвани в ущърб на сигурността на страната.

Винатие е съветник в Центъра за хуманитарен диалог - базирана в Швейцария неправителствена организация. През юни организацията заяви, че прави "всичко възможно, за да му помогне".

Адвокатите на Винатие настояха, че присъдата, поискана от прокуратурата, е твърде строга, и поискаха от съдията да му наложи глоба. Те изтъкнаха кариерата му на политолог, който се е съсредоточил върху изучаването на Русия и подчертаха, че книгите и статиите му са били приятелски настроени към руската страна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.14 | 21:13

1
А нашия ибан олигофрен МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО Е лежал в психиатричното отделение на Ловешкия затвор и става гадже на АХМЕД МУСА!

Добави коментар

Водещи новини