Дивата природа на Антарктида е застрашена, сочи доклад, представен на международна конференция в Австралия

  • 14 октомври 2024 22:52

  • 199
  • 0
Дивата природа на Антарктида е застрашена, сочи доклад, представен на международна конференция в Австралия
© pixabay

Дивата природа на Антарктида и заобикалящия я Южен океан е все по-застрашена, се посочва в доклад, съобщава БТА. Анализът е публикуван на голяма международна конференция за морския живот на Антарктида в Австралия. 

Според коалицията за Антарктида и Южния океан (ASOC) рисковете идват от безпрецедентни температурни аномалии, по-чести морски горещини и критическата загубата на морски лед. Особено засегната е Източна Антарктида. Регионът е застрашен от допълнителни фактори като свръхулов, микропластмаса и туризъм, се казва още в доклада.

ASOC призова Комисията за опазване на антарктическите живи морски ресурси (CCAMLR) да предприеме спешни действия. „Време е CCAMLR, която започна годишната си среща в австралийския град Хобарт, да изпълни ролята си на стопанин на антарктическия морски живот“, казаха от ASOC.

Растенията на Антарктида са се увеличили заради климатичните промени

На 43-тата среща на CCAMLR тази година се разглежда евентуалното определяне на няколко големи морски защитени зони. Това е отдавнашно искане на Германия и много други държави, членове на комисията. Общо четири трябва да бъдат защитени зони в Източна Антарктида, море Уедъл и водите на Антарктическия полуостров. Регионът е дом на много пингвини, тюлени и китове, които стават все по-застрашени. Приемането на тези мерки досега са били неуспешни заради Китай и Русия, които не дават съгласието си за определянето на зоните. За постигането на такъв напредък е необходимо одобрението на всички 27 членки на комисията CCAMLR.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини