БСП: Кризата със софийския боклук е перманентна

share

"Кризата с боклука на София е перманентна", заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

Представители на младежката структура на БСП в столицата, общински съветници и народни представители от левицата се включиха в акция „Търсим завода за боклук на Борисов”. Акцията се проведе на площадката „Садината” на завода за боклук в с. Яна. Станишев посочи, че кризата с боклука избухва периодично от 2005 г.. Той допълни, че през 2005 година тогавашният кмет на София Бойко Борисов е обещал столицата да бъде чиста като Виена, но по думите му няма реално строителство на завод. Акцията представляваше сцена, в която водачите на каруца, натоварена със софийския боклук, търсеха обещания от премиера Бойко Борисов завод за отпадъци. Присъстваха и представители от Инициативен комитет срещу отваряне на сметището в Долни Богров.

След село Яна акцията се премести на старото депо в Долни Богров, което е затворено от 1997 година. Социалистите зададоха въпроса къде е заводът в село Яна, който софиянци чакат от осем години.

И тази година София няма да има завод за боклук, каза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев. В проекта за завода са усвоени 26 млн. лв. – има ограда, кантар, който да тегли бъдещия боклук, красива административна сграда с фотоволтаици, но по същество инженерното съоръжение завод за механично и биологично третиране на битови отпадъци, което трябва да бъде вътре, липсва. В продължение на седем години от ГЕРБ не могат да започнат да строят завод за боклук, допълни Бойчев.

Водещи новини

Още новини