Хуманоиден робот поддържа железопътни линии в Япония

  • 05 юли 2024 10:10

  • 1052
  • 2
Хуманоиден робот поддържа железопътни линии в Япония
© pixabay

Японската жп компания "Джей Ар Уест" (JR West) въвежда в употреба робот, който прилича на "лошите" от анимационните филми от 80-те години на миналия век, за да поддържа жп линиите, предаде АФП, цитирани от БТА.

Новият хуманоиден служител с очи, оформени като дъно на бутилка, и две сгъващи се ръце е монтиран в задната част на камион, който може да се движи по релси.

Неговият оператор, седнал в кабината на камиона, "вижда" през очите на робота с помощта на камери и управлява дистанционно мощните му ръце.

Машината с вертикален обсег от 12 метра може да използва различни аксесоари, за да пренася предмети с тегло до 40 кг, да държи четка за боядисване или да работи с моторен трион.

Изкуственият интелект е станал опасен: невронните мрежи са се научили "съзнателно" да лъжат своя събеседник

Засега основната задача на робота е да реже клони на дървета над релсите и да боядисва металните рамки, които държат кабелите над влаковете, съобщиха от компанията.

Според "Джей Ар Уест" технологията намалява недостига на работна ръка в застаряваща Япония, както и броя на трудовите злополуки. 
"В бъдеще се надяваме да използваме машини за всички видове операции по поддръжката на нашата инфраструктура, което трябва да бъде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка", каза президентът на компанията  Кадзуаки Хасегава. 

Последвайте канала на

Калина Христова
1052 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Смятай

2024.07.06 | 16:22

2
Дали не застрашава човечеството?НЕГОДНИЯТ ЕЛИТ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ЛЪЖАТ,ЧЕ ГЕНОЦИДА НИ НЕ Е ЗАПОЧНАЛ!!!

2024.07.05 | 11:12

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини