Най-добрият шанс за кабинет - преговори между първия и втория мандат?

  • 05 юли 2024 10:45

  • 504
  • 2
Най-добрият шанс за кабинет - преговори между първия и втория мандат?
©

В Конституцията ясно е записано, че вторият проучвателен мандат се връчва на втората партия по численост в парламента, а не на втората според вота на избирателите, обясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. 

"В момента на връчване се преценява коя е втората по численост парламентарна група. По тази причина, ако намалят дадени представители в парламентарната група на ДПС, то втора по численост става някоя следваща", уточни тя.

Въпреки скандалите и редуцирането на парламентарната група на ДПС, вторият мандат трябва да бъде на "Движението". А всеки мандат зависи от "оптиката", която политиците изграждат" и е нужен добър синхрон между партиите, заяви политологът проф. Николай Найденов.

"Когато ние гледаме само това, което се случва тук и сега, сякаш то няма предистория, сякаш тези хора са дошли от друга държава и ние трябва да разговаряме с тях, да видим колко добри експерти са и прочие, ние губим ориентирите", анализира той.

Според експертите най-добрият момент за преговори между народните представители е между първия и втория мандат.

"Тъй като тогава няма срок, в който президентът да покани кандидата от втората по численост парламентарна група, за да ѝ връчи проучвателния мандат", стана ясно от думите на доц. Киселова.

Ако вторият мандат бъде върнат веднага, каквато е заявката на ДПС към момента, в 7-дневен срок президентът трябва да връчи третия на избрана от него парламентарна група. Ако нито един от мандатите не бъде изпълнен, отново страната ни трябва да има служебен кабинет. Възможно е обаче да настъпи обрат в процедурата, тъй като през юли се очаква решението на Конституционния съд за това дали последните поправки в основния закон за противоконституционни.

Сред промените, които депутатите приеха, са ограничаване на правомощията на президента при назначаване на служебно правителство, възможност за избор на депутати с двойно гражданство, както и промени в сферата на съдебната власт.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
504 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.05 | 11:11

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Z Z Z Z Z

2024.07.05 | 11:00

1
Вчера видяхме, че не минава това.

Добави коментар

Водещи новини