Фандъкова: Няма да има криза с боклука

  • 13 ноември 2012 13:33

  • 694
  • 0
Фандъкова: Няма да има криза с боклука
©

Няма опасност от криза с боклука в столицата, освен ако тя не бъде изкуствено създадена. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Фандъкова заедно с генералния директор на дирекция „Регионална политика” към Европейската комисия Валтер Дефа и министъра на околната среда и водите Нова Караджова провериха изграждането на депо „Садината" край село Яна. По думите й в столицата към момента има напредък по отношение на третирането на боклука. На територията на общината в момента работят три сепариращи инсталации, а това е нещо, което в другите общини тепърва предстои да бъде направено, посочи още тя.

Тя обясни, че голяма част от боклука се сепарира, като част от него се изгаря в циментовите заводи. Този начин на събиране и преработване на отпадъците също се финансира от таксите на гражданите и е според всички европейски директиви за опазване на околната среда, отбеляза столичният кмет. Тя даде пример за депото в Долни Богров, като в проекта за неговата рекултивация е заложен механизъм, според който капацитетът на депото е три години, и посочи, че след закриването му ще бъде изградена паркова среда. Събирането на боклука отдавна не включва прибирането му с камиона от контейнера и закарването му в депото в Суходол – това е минал период за София, заяви кметът на столицата. Количеството на боклук през последните две години е намаляло наполовина. Започнахме и няколко реално действащи проекта за разделно събиране на отпадъци, което също означава преработване, а не депониране, съобщи Фандъкова.

Усилията на Столична община са насочени към намаляване количеството на депониран отпадък. Министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко също отбеляза, че е започнала система за разделно събиране на биоразградими отпадъци, като това включва отпадъците от градините и парковете в София и биоразградимите отпадъци от заведения и детски градини. Изключително важно е в столицата да се изгради система за събиране на боклука от обществените заведения, заяви министър Караджова. Тя подчерта, че столичани трябва да са спокойни и да знаят, че техните отпадъци ще бъдат преработени с най-висока безопасност за околната среда.

Последвайте канала на

694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини