ВОЙНАТА НА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА: Проруските сепаратисти организираха шествие в Мариупол

  • 09 май 2022 21:35

  • 19853
  • 28
ВОЙНАТА НА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА: Проруските сепаратисти организираха шествие в Мариупол
© Novini.bg/ GETTY

75-ти ден от руската инвазия в Украйна. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13109

Проследете най-важните новини в развитие:

 

Последвайте канала на

22:26 | 09 май 2022

Урсула фон дер Лайен: Има напредък в преговорите с Унгария за забрана на руския петрол

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е постигнала напредък в разговорите си с унгарския министър-председател Виктор Орбан относно евентуална забрана на руските изкопаеми горива в целия ЕС. 

„Дискусията с премиера Виктор Орбан тази вечер беше полезна за изясняване на въпроси, свързани със санкциите и енергийната сигурност”, заяви Фон дер Лайен в Twitter.

Прочети още...
21:11 | 09 май 2022

Бивш американски посланик в Русия: В Деня на победата Путин губи своята война в Украйна

Речта на руския президент Владимир Путин за Деня на победата предизвика реакции от политици и други известни личности, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В словото си Путин изрази почитта си към героизма на съветския народ през Втората световна война и призова руската армия към победа в Украйна, като каза, че Западът се е "подготвял за нахлуване" в земи, които исторически са принадлежали на Русия, "включително в Крим", отбелязва Ройтерс. 

 

Прочети още...
20:25 | 09 май 2022

Журналист: Притискането на Русия към ъгъла ще води към следващи непредсказуеми стъпки

Санкциите все повече вредят на страните, които ги налагат. Тези санкции няма да имат въздействие върху Русия, Русия е свикнала да воюва, да бъде притискана, дори да гладува в името на някаква кауза. Притискането на Русия към ъгъла ще води към следващи непредсказуеми стъпки. Трябва да се преговаря повече, отколкото да се воюва. Това заяви в ефира на БТВ дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валерий Тодоров.

„Може би, търсейки логика в цялата тази агресия, която Русия употреби спрямо една братска съседна държава, Путин (б.р. в речта си по повод 9 май – Денят на победата) нарече тази агресия „принудителен акт“. Даде знак, че Русия се чувства застрашена, тя смята, че НАТО е усвоил с военни средства територии, които Русия смята за своя близка зона и източник на риск“, допуска той.

Прочети още...
20:16 | 09 май 2022

ЕС отпуска средства на Източна Европа, за да одобри ембарго срещу руския петрол

Европейската комисия предлага да отпусне средства на няколко държави от Източна Европа, които нямат излаз на море, за модернизиране на петролната им инфраструктура, за да ги убеди да подкрепят ембаргото срещу руския петрол, което се обсъжда от миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до преговорите.

Мярката е част от поредния пакет европейски санкции срещу Русия, но одобрението му се бави, тъй като размерът на предложените инвестиции все още се обсъжда. Според източника допълнителното финансиране ще бъде отпускано за инвестиции в петролопроводи и евентуално за подобрения в рафинериите в Източна Европа, някои от които са настроени да преработват само руски петрол.

Прочети още...
19:21 | 09 май 2022

Стотици българи и украинци участваха в похода за свобода в София, тълпа хвърля червена боя срещу руското посолство

Стотици граждани, носещи европейския, българския и украинския флаг, се включиха в Деня на Европа в поход за свобода и мир "Не на рашизма" по централните улици на София тази вечер.

Шествието тръгна от пл. "Независимост" и се насочи към сградата на Руското посолство.

Първите две редици граждани носят украинския флаг. Хората се обявяват срещу "руския фашизъм" и изискват категорична позиция от всички партии в правителството и от президента Румен Радев в подкрепа на Украйна и на цивилизационния избор на европейска България.

Прочети още...
18:26 | 09 май 2022

Руска хакерска група пое отговорност за кибератаки срещу германски ведомства

През последните дни са били извършени редица кибератаки срещу държавни органи и министерства в Германия, съобщи правителството, цитирано от БТА.

Говорителят на вътрешното министерство Максимилиан Кал заяви днес, че атаките са били успешно отблъснати и не са причинили трайни щети. Няма изтичане на данни, изтъкна той.

 
Прочети още...
18:23 | 09 май 2022

Чавушоглу заяви, че войната в Украйна е повратен момент от гледна точка на бъдещето на Европа

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че тази година Денят на Европа се чества в сянката на войната в Украйна и подчерта, че тази война ще промени из основи архитектурата на сигурността след Студената война, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

"Трагедията в Украйна, преживявана в сърцето на Европа в 21-ви век, която сякаш ни връща в Европа през 40-те години на 20-ти век, е предупреждение за всички нас. Тази война, която ще промени из основи архитектурата на сигурността след Студената война, е повратен момент от гледна точка на бъдещето на Европа", посочи Чавушоглу в послание по повод Деня на Европа.

Прочети още...
18:19 | 09 май 2022

Лукашенко: Западът е обсебен от нацистки идеи

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини днес Запада, че е “обсебен“ от нацистките идеи и е „във война срещу Русия“ в Украйна, съобщи БТА.

Прочети още...
17:53 | 09 май 2022

Чавушоглу заяви, че войната в Украйна е повратен момент от гледна точка на бъдещето на Европа

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че тази година Денят на Европа се чества в сянката на войната в Украйна и подчерта, че тази война ще промени из основи архитектурата на сигурността след Студената война, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. 

Прочети още...
17:23 | 09 май 2022

Дипломат и бивш зам.-външен министър: Близко сме до ръба на един глобален конфликт

Интересното в словото на Путин беше това, което той не каза. Очакваше се днес той да обяви пълномащабна война или да обяви победа. Той не направи нито едното, нито другото. Той повтори само мотивите за нахлуването в Украйна - защита на отчеството.  

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков. 

Прочети още...
16:35 | 09 май 2022

Шарл Мишел беше принуден да търси укритие в Украйна заради ракетни удари

По време на изненадващата си визита днес в големия украински град Одеса председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше принуден да потърси укритие заради ракетни удари, съобщи днес високопоставен служител от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Прочети още...
16:26 | 09 май 2022

Путин: Не ни беше дадена възможност да разрешим ситуацията в Украйна с мирни средства

Русия щеше да се възползва от шанса да разреши ситуацията в Украйна с мирни средства, ако беше останала дори и една възможност за това, каза руският президент Владимир Путин на среща с Артьом Жога, баща на загинал в Донбас командир на батальона „Спарта“ Владимир Жога, предаде ТАСС.

Прочети още...
16:21 | 09 май 2022

Си Дзинпин: Руско-украинските преговори трябва да се подкрепят

Китайският президент Си Цзинпин днес е заявил пред германския канцлер Олаф Шолц, че трябва да се положат всички усилия, за да не се допусне конфликтът в Украйна да се превърне в "неуправляема ситуация", съобщи от Асошиейтед прес, позовавайки се на китайското държавно радио. 

Прочети още...
16:11 | 09 май 2022

Гръцкият туристически сектор иска да назначи украински бежанци

Гърция е издала близо десет хиляди разрешителни за пребиваване и работа на украински бежанци, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“, цитирано от БТА. 

Прочети още...
15:49 | 09 май 2022

Съветник на Зеленски: Руските военни не загиват, защитавайки страната си, а се опитват да окупират друга държава

Страните от НАТО не са възнамерявали да нападат Русия. Украйна не е планирала да атакува Крим. Руските военни не загиват, защитавайки страната си, а се опитват да окупират друга държава, написа в „Туитър“ съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от руската служба на Би Би Си. Така той отговори на руския президент Владимир Путин, който каза на днешния парад за Деня на победата, че е нападнал Украйна, защото се е опасявал, че тя или НАТО ще атакуват първи, отбелязва британската медия. Като единствена причина за войната Подоляк определи „болезнените имперски амбиции на Русия“.  

Прочети още...
15:40 | 09 май 2022

Русия и Украйна съобщават за ракетен обстрел в района на Херсон и Одеса

Руското министерство на отбраната днес съобщи, че неговите сили са унищожили произведена от САЩ радарна станция близо до източния украински град Золоте, предаде Ройтерс.

Прочети още...
15:25 | 09 май 2022

Експерт: Възможно е Русия да прибегне до използване на тактическо ядрено оръжие

Посещението на Кирил Петков в САЩ е доста важно, поради простата причина, че мястото, където то се състои, е Вашингтон. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" политологът и експерт по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

Прочети още...
15:04 | 09 май 2022

Председателят на ЕП: Бъдещето на Европа е тясно свързано с това на Украйна

Бъдещето на Европа е тясно свързано с бъдещето на Украйна. Заплахата е реална, а цената на провала – немислима. Това заяви председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола, която отправи послание към участниците в Конференцията за бъдещето на Европа по време на заключителното събитие в Страсбург, на което бяха представени резултатите от работата на форума. 

Прочети още...
14:48 | 09 май 2022

ЕС решава за статута на Украйна като страна-кандидат през юни

Европейската комисия чака да получи от Украйна втората част от въпросника за приемане в ЕС, като през юни ще бъде взето решение дали да даде на Киев статут на кандидат.

Прочети още...
14:37 | 09 май 2022

Украинската армия показа унищожаването на най-новия руски танк "Пробив"

Пореден тежък удар по руската армия, която нахлу в Украйна. Украински военни показаха как унищожават последната версия на основния руски танк Т-90 - Т-90М "Пробив".

Прочети още...
14:36 | 09 май 2022

Илир Мета: На страната на Украйна сме с надежда за връщане на мира в Европа

Албанският президент Илир Мета подчерта подкрепата на страната си за Украйна и изрази надежда за връщане на мира на Стария континент по повод Деня на Европа.

Прочети още...
14:34 | 09 май 2022

Проф. Дронзина: Войната печели този, който има кауза, Украйна я има

Войната печели този, който има кауза. Така, както са печелили битките навремето ген. Колев и неговите войници. Каузата на правдата е на страната на Украйна в тази война и поради това не се съмнявам в нейната победа. Това каза пред БНР проф. Татяна Дронзина, политолог и университетски преподавател. 

Прочети още...
13:53 | 09 май 2022

Британският министър на отбраната: Много е възможно Украйна да разгроми руската армия

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че е "много възможно" Украйна да победи руската армия, и призова руския президент Владимир Путин да се примири, че в дългосрочен план Москва е загубила, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прочети още...
13:44 | 09 май 2022

Украинска пенсионерка живее в каравана до развалините на дома си край Киев

Руснаците ги няма, лалетата вече цъфнаха, но 72-годишната Зинаида Баранчук няма представа колко още ще й се наложи да живее в каравана до развалините на дома, в който е живяла повече от 40 години.

Прочети още...
13:37 | 09 май 2022

Заляха руския посланик в Полша с червена боя

Във Варшава руският посланик Сергей Андреев беше нападнат и полят с червена боя, когато се опита да положи венец на гробницата на съветските войници, предава кореспондентът на РИА Новости. 

Прочети още...
13:18 | 09 май 2022

Австрийски министър: Интересите на Русия се простират и в Западните Балкани

Интересите на Русия не се простират единствено в Украйна, а и в страните от Западните Балкани, предупреди в София министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александър Шаленберг, предава БНР. 

Прочети още...
12:26 | 09 май 2022

Хакнаха руски телевизии в Деня на победата

Хакери атакуваха руски телевизии в Деня на победата, съобщава британското издание "Дейли мейл".

Прочети още...
11:28 | 09 май 2022

Путин: Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на собствената си земя

Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на собствената си земя, където техните деди са побеждавали врага, заяви руският президент Владимир Путин на Червения площад, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Прочети още...
11:12 | 09 май 2022

Хърватският премиер от Киев: Възхищаваме се на отпора, който оказва украинският народ

Хърватия се възхищава на съпротивата на украинския народ и неговите европейски стремежи, каза снощи в Киев хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от агенция Хина.

Прочети още...
10:34 | 09 май 2022

От Мариупол в Безименное за денонощието са били евакуирани 408 души

От украинския град Мариупол в Безименное за денонощието са били евакуирани 408 души, в това число и 65 деца, предаде ТАСС, като се позова на щаба на териториалната отбрана на така наречената Донецка народна република.

Прочети още...
10:30 | 09 май 2022

Путин пристигна за парада на Червения площад в Москва

Руският президент Владимир Путин пристигна на Червения площад за парада по повод Деня на победата, предаде ТАСС.

Прочети още...
10:29 | 09 май 2022

Зеленски: Украйна няма да отстъпи никаква територия

По повод годишнината от победата над нацистка Германия във Втората световна война украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще победи във войната с Русия и няма да отстъпи никаква територия, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

Прочети още...
10:07 | 09 май 2022

Дрон изля жълта и синя боя върху Паметника на съветската армия

Полицията в София проверява случай с опит за боядисване на Паметника на съветската армия.

Прочети още...
09:41 | 09 май 2022

Трюдо: Ще направим всичко възможно Путин да изгуби своята война в Украйна

Светът ще направи всичко възможно, за да гарантира, че руският президент Владимир Путин ще изгуби войната си в Украйна, в това число и запазване на санкциите срещу Русия години наред. Това заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо, предаде Ройтерс.

Прочети още...
08:48 | 09 май 2022

Русия отбелязва Деня на победата на фона на войната в Украйна с военни паради в близо 30 града

Русия ще отбележи днес Деня на победата, докато руските военни се бият на много фронтове в съседна Украйна, а руските сили са близко до победа в Мариупол, отбелязва Асошиейтед прес.

Прочети още...
07:48 | 09 май 2022

Не бива да се мисли в черно и бяло за 9 май, смятат анализатори

Не бива да се мисли в черно и бяло за 9 май, коментираха за БТА политолозите Първан Симеонов и Страхил Делийски по повод 9 май - дата, на която се отбелязва Денят на Европа и в която се чества и Денят на победата. Според тях поляризираните групи в нашето общество са по-шумни, но всъщност са малцинство. 

Прочети още...
06:57 | 09 май 2022

Русия отбелязва 77-та годишнина от победата във Великата отечествена война

Владимир Путин ще ръководи честването на годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия в момент, когато руските сили водят война в Украйна в един от най-смъртоносните европейски конфликти от края на Втората световна война насам. 

Прочети още...
06:29 | 09 май 2022

Зеленски потвърди: 60 души са загинали при бомбардирoвката на училище в село Билохоривка

60 души, укриващи се в училище в украинското село Билохоривка, са загинали при руската бомбардировка по сградата, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от световните агенции.

19853 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:39

28
Слава Росииии
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:39

27
Ще ме командват бездетни педрили друг път
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:39

26
Краят на грозния ЕС се вижда
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:38

25
Тлъстите и глупави немци зимата ще цвилят
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:38

24
Катарците отрязаха Германия за газ кеееф
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:37

23
Зеленски организирал състезание за надсиране
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:37

22
Повръщат от страх и бягат като овци укрите
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:37

21
Укрите почнаха да осъзнават ,че бяха използвани за лайняна ръкавица
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:36

20
Попасная освободена бавно но сигурно укрите биват смила и
Слава на Усрайна

2022.05.10 | 13:36

19
Лайновозите пристигнаха пръскат много укрите бягат през глава

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини