Съветник на Зеленски: Руските военни не загиват, защитавайки страната си, а се опитват да окупират друга държава

  • 09 май 2022 15:49

  • 1733
  • 3
Съветник на Зеленски: Руските военни не загиват, защитавайки страната си, а се опитват да окупират друга държава
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Страните от НАТО не са възнамерявали да нападат Русия. Украйна не е планирала да атакува Крим. Руските военни не загиват, защитавайки страната си, а се опитват да окупират друга държава, написа в „Туитър“ съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от руската служба на Би Би Си. Така той отговори на руския президент Владимир Путин, който каза на днешния парад за Деня на победата, че е нападнал Украйна, защото се е опасявал, че тя или НАТО ще атакуват първи, отбелязва британската медия. Като единствена причина за войната Подоляк определи „болезнените имперски амбиции на Русия“.  

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5612

Путин: Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на собствената си земя

Генералният щаб на украинската армия днес предупреди, че има голяма вероятност за ракетни удари по време на празника.  Същевременно британското министерство на отбраната каза, че руските сили могат да подложат украински градове на все по-„интензивни и безразборни бомбардировки с малко или с никакво внимание към цивилните жертви“, тъй като се изправят пред недостиг на високоточни боеприпаси.

Войната вече продължава 11-та седмица, битките се водят на много фронтове, но Русия вероятно е най-близо до победа в Мариупол, където украинските бойци дават последен отпор в завода „Азовстал“. Пълното завземане на Мариупол ще лиши Украйна от жизненоважно пристанище, което би позволило на Русия да завърши сухопътния си коридор до Кримския полуостров. Освен това Москва ще може да освободи войски за сражения в други части на Донбас, който е основен фокус на Путин, след като не успя да завземе столицата Киев в първите дни на конфликта, отбелязва Ройтерс.

През уикенда руските сили нанесоха удари по завода „Азовстал“, където се смята, че има до 2000 украински бойци, които продължават да оказват съпротива. „Ние сме под постоянен обстрел“, каза Святослав Паламар, заместник-командир на батальона „Азов“, който държи контрола върху завода. 

Теодора Павлова
1733 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.10 | 09:28

3
СМЪРТ НА КРАВАРСКИТЕ КУУУУУУУРВИИИИИИИ
ИВАН

2022.05.09 | 16:59

1
ДОБРЕ БЕ, ЗАЩО КЛИНТЪН ПУСНА БОМБИТЕ В ЮГОСЛАВИЯ ?

2022.05.09 | 21:11

2
Т. Е. ВСЕКИ МОЖЕ ДА ТИ ИЗВЪРТИ ЕДИН ПРЕЗ МРЪСНАТА УСТА, САМО ЗАЩОТО НЯКОЙ, НЯКЪДЕ НА НЯКОГО Е ПРАВИЛ ТОВА?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини