Чавушоглу заяви, че войната в Украйна е повратен момент от гледна точка на бъдещето на Европа

  • 09 май 2022 18:23

  • 4256
  • 2
Чавушоглу заяви, че войната в Украйна е повратен момент от гледна точка на бъдещето на Европа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че тази година Денят на Европа се чества в сянката на войната в Украйна и подчерта, че тази война ще промени из основи архитектурата на сигурността след Студената война, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

"Трагедията в Украйна, преживявана в сърцето на Европа в 21-ви век, която сякаш ни връща в Европа през 40-те години на 20-ти век, е предупреждение за всички нас. Тази война, която ще промени из основи архитектурата на сигурността след Студената война, е повратен момент от гледна точка на бъдещето на Европа", посочи Чавушоглу в послание по повод Деня на Европа.

Чавушоглу изтъкна, че европейският проект се поставя на изпитание с множество заплахи, като посочи, че наред с войната и стълкновенията, глобалната несигурност, климатичните промени, енергийната зависимост, тероризмът и нелегалната миграция дълбоко засягат Европа. "Освен това крайни течения като дискриминацията, ксенофобията и ислямофобията стават причина за подкопаване на културата на Съюза за съвместно съжителство и разклащат из основи общите ценности, върху които се гради Европа", се казва в посланието.

Макрон: Трябва да изградим нова архитектура на сигурност в Европа

Чавушоглу отбелязва, че Турция като страна кандидат и съюзник от НАТО е ключова страна в решаването на всички тези изпитания, пред които е изправена Европа.

Той изтъква, че макар "някои кръгове специално в средите на ЕС понякога да сочат" страната "като съперник и дори заплаха", "било в периода на Студената война, било след това, Турция е дала важни приноси за стабилността и благоденствието на континента, правейки много жертви в името на сигурността на Европа".

В посланието се подчертава, че "в рамките на процеса за членство в ЕС, което е стратегическата й цел, Турция продължава да следва конструктивна политика за развитие на сътрудничеството и диалога във всяка област".

Теодора Александрова
4256 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.09 | 21:40

1
Нацистие едно време ваксинирали с експерименталки в лагерите. Сега света е контрационен лагер и всички са под угрозата от експерименталки, но малко го осъзнават за съжаление.
завера

2022.05.09 | 22:07

2
ЦРУ, ФСБ, Мосад, НАСА, МИ 5 .......?

Добави коментар

Водещи новини