Франция обяви до кога трябва да се случи сделката за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания трябва да постигнат споразумение по отношенията си след Брекзит до началото на ноември, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

ЕС обаче не би приел лоша сделка само заради постигането на компромис, отбелязва агенцията. "През идните седмици трябва да има споразумение. Това означава около началото на ноември", каза Бон пред радио ФрансЕнфо. "Не трябва да губим спокойствие през последните дни на преговорите, тъй като така понякога се правят лоши отстъпки", добави държавният секретар.

Джонсън и Макрон разговаряха по телефона

Вчера британският премиер Борис Джонсън заяви в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, че Великобритания ще проучи всички възможности за търговска сделка с Европейския съюз, но през следващите дни трябва да има напредък в преодоляване на значителните различия. Джонсън е определил 15 октомври, когато има среща на върха на ЕС, като краен срок за споразумение, а ЕС се стреми към още няколко отстъпки, преди да влезе в заключителния етап на преговорите.

Френските рибари биха били по-добре без сделка, вместо да приемат "неприемливи" предложения от Великобритания в преговорите за риболова, каза в интервю за днешния брой на в. "Журнал дьо диманш" министърът на морските въпроси на Франция Аник Жирарден, цитирана от Ройтерс. "Досега Великобритания е направила неприемливи предложения. Рибарите предпочитат да нямат споразумение, отколкото да имат лошо споразумение и са прави", посочва министърката. "Очертахме червени линии: достъп до риболовните зони, квотите и видовете, които ловим сега. Европейците трябва да си запазят ресурсите и достъпа", подчертава тя пред изданието.

ЕС и Лондон се договориха за ускоряване на преговорите по Брекзит

ЕС иска да си осигури последователни права за риболов в британски води - важен въпрос за Франция, където крайбрежните риболовни общности са влиятелни в политически план. Великобритания иска сделка, подобна на тази с Норвегия, съгласно която квотите се определят всяка година. Норвегия не е член на ЕС. Рибарството е един от основните препъникамъци в търговските преговори, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет