Борис Джонсън спечели първото гласуване на спорния проектозакон за Брекзит

  • 15 септември 2020 11:02

  • 449
  • 0
Борис Джонсън спечели първото гласуване на спорния проектозакон за Брекзит
© Getty Images/Guliver

Спорният проектозакон на британския премиер Борис Джонсън, който може да променя части в подписаното Споразумение за Брекзит, премина първата преграда в парламента след като депутатите в Камарата на общините гласуваха със 77 гласа мнозинство в негова полза.

Победата на правителството бе очаквана като се има предвид мнозинството от 80 гласа, което има управляващата Консервативна партия.

От общо 650 депутати в Камарата на общините 340 гласуваха „за“ и 263 „против“ предложеното законодателство.

Борис Джонсън е изправен пред опасност от бунт във връзка с преговорите за Брекзит

В обсъжданията преди гласуването министрите настояваха, че проектозакона е необходим, за да бъде защитена Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако се провалят преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Критиците обаче, сред които видни членове на Консервативната партия, предупредиха за рисковете, които носи нарушаването на международното право. Назряващият бунт в редиците на торите се очаква да се прояви по-сериозно в следващите фази на законодателния процес, който включва детайлно разглеждане на проектозакона по комисии, гласуване на трето четене в Камарата на общините, след което ще бъде изпратен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство.

Само в случай, че проектозаконът мине успешно през същите фази и в Камарата на лордовете той може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон.

Novini.bg
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини