Лондон и Киев подписаха споразумение за сътрудничество след Брекзит

  • 08 октомври 2020 20:29

  • 505
  • 1
Лондон и Киев подписаха споразумение за сътрудничество след Брекзит
© Gettyimages

Украйна и Великобритания подписаха днес споразумение за политическо и икономическо сътрудничество, като потвърдиха желанието си "да работят заедно, за да се противопоставят на злонамереното влияние на Русия" в Източна Европа, съобщава БТА.

Новото споразумение, подписано тази сутрин по време на посещението на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога във Великобритания, "поставя основите на задълбочени връзки в сфери като търговията, отбраната и политическото сътрудничество", се казва в изявление на британското правителство.

Борис Джонсън: Връщайте се на работа или отивате на борсата

Очаква се документът да допълни споразумението за асоцииране, подписано между Киев и ЕС, което няма да се прилага към Великобритания след края на преходния период за Брекзита в края на годината. Това е възможност за лидерите "да засилят обмена и инвестициите" между двете страни.

"Великобритания е най-пламенният поддръжник на Украйна", заяви британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е в Туитър, като подчерта, че Лондон подкрепя суверенитета и целостта на Украйна.

След прозападната революция през 2014 г. в Украйна Русия анексира полуостров Крим и избухна въоръжен конфликт между армията на Киев и проруски сепаратисти. Според Запада те получават оръжие от Москва, което Кремъл отрича въпреки многобройните доказателства в тази насока. Мирните споразумения през 2015 г. като цяло сложиха край на боевете, но в резултат на конфликта загинаха над 13 000 души.

В изявлението на "Даунинг стрийт" се казва, че Джонсън и Зеленски "обсъдиха важността да работят заедно за противодействие на руското злонамерено влияние, както в Украйна, така и в региона като цяло". В тази връзка те са изразили "загриженост" за ситуацията в съседната на Украйна Беларус. Подозренията в измами при спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко, който управлява от 1994 г. с подкрепата на Русия, предизвикаха безпрецедентно протестно движение, в което се включиха десетки хиляди.

Мая Йорданова
505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
поредната грешка

2020.10.08 | 22:29

1
чики-бритата са най-брутални от бившия соц

Добави коментар

Водещи новини