Британските депутати одобриха спорен законопроект за Брекзит

  • 30 септември 2020 06:41

  • 627
  • 0
Британските депутати одобриха спорен законопроект за Брекзит
© Pixabay

Британските депутати одобриха днес спорен законопроект, внесен от правителството на Борис Джонсън и отменящ частично споразумението за Брекзит, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Въпреки разногласията в управляващата Консервативна партия, този текст бе одобрен на трето четене с 340 гласа "за" срещу 256 "против" в Камарата на общините.

Фон дер Лайен: Споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит все още е възможно

Предстои законопроектът, породил гняв сред държавите членки на ЕС, да бъде разгледан от Камарата на лордовете през идните седмици.

Той променя някои от положенията, предвидени в споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, свързани с британската провинция Северна Ирландия. Тези клаузи целят да избегнат това да има физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, членка на ЕС. За Джонсън законопроектът защитава териториалната цялост на Обединеното кралство, ката гарантира стокообмена между Великобритания и Северна Ирландия. Но за европейците това е удар по взаимното доверие и то в критична фаза в преговорите за бъдещите отношения, водени от Мишел Барние от европейска страна и Дейвид Фрост от британска.

Novini.bg
627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини