Румен Петков: АБВ е "за" задължителното гласуване

  • 16 март 2016 10:20

  • 1042
  • 3
Румен Петков:  АБВ  е "за" задължителното гласуване
©

АБВ е „за“ задължителното гласуване като необходима временна мярка. Въвеждането на санкции обаче, е много спорен момент. Недопустимо е да се посяга на социалните придобивки на гражданите. Това може да стане само, ако държавата е осигурила условия, като гарантиран достъп до здравеопазване, висока заетост и др .Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в.

Според него позитив на задължителното гласуване е това, че то ще осигури висока представителност на политическите сили. Той обаче предупреди, че мярката трябва да бъде комбинирана с възможността за електронен вот, който ще създаде условия българските гражданите в чужбина и младите хора да бъдат достатъчно активни. „Задължителното гласуване трябва да е заедно с електронното и дистанционно гласуване. Необходимо е още и да гарантираме правото на протестен вот. Правото на нашите сънародници, които не виждат своето политическо представителство в участниците в надпреварата, да могат да гласуват с бяла бюлетина. Иначе ще създадем лоша и опасна практика. На последните избори имаше 400 000 невалидни бюлетини. За да сме сериозни: изчистване на избирателните списъци. Второто е активната регистрация и то не повсеместната, а да стъпим на базата, че тези които са участвали на предните избори, са се регистрирали. Разбира се, починалите трябва да се извадят от списъците. От тук нататък активна регистрация за всички останали и след това, разбира се, електронното гласуване. Ние можем да се плашим, че някой ще го манипулира, но ако ние не направим решителни стъпки в тази посока, ще останем там, където никой млад български гражданин не иска да бъдем“, заяви Петков. Той припомни, че АБВ предлага въвеждането на 5000 секции за машинно гласуване още за предстоящите избори.

Заместник-председателят на АБВ коментира и тезите на противоречие с Конституцията на задължителното гласуване като посочи, че подобни становища са опит за преекспониране на темата, и тълкование по въпроса може да бъде дадено единствено от Конституционния съд при негово сезиране.

Петков изрази становище и по гражданската инициатива за промени в изборното законодателство. „Защо след като имаме обявен референдум, парламентът тича пред вятъра и иска да изпревари произнасянето на суверена . И за това споделям разбирането , че НС трябва да направи всичко възможно и с всички инструменти, с които разполага, да се ускори максимално процедурата по провеждането на референдума. Ако ние като държава и като общественици искаме да покажем воля като вземаме решения да се съобразим със суверена , то референдумът трябва да бъде проведен максимално бързо и тогава Народното събрание да се произнесе, като в произнасянето отчете и вота на гражданите“.

Според Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в държавата трябва да гарантира и, че гласовете от чужбина няма да бъдат разпределени така, че да уязвят мандатите и добрите изборни резултати в определени райони на България. Той коментира и предложенията на увеличаване на наказанието за манипулация на вота като посочи, че мерките трябва да са приложими и идеи за безкрайно увеличаване на размера на наказанието са неефективни.

Последвайте канала на

Калина Христова
1042 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.16 | 20:43

3
Ще гласувам, защото нямам пари, да си платя глобата, но на бюлетината ще изрисувам един пенис! Аз съм свободен човек и няма да съм ви роб, дори и чипове да ни сложите, ще ви смачкаме, мръсни МУТРИ!
аз

2016.03.16 | 20:38

2
Да му имам и доводите?! Стига сте го пускали да ръси глупости!
мда,

2016.03.16 | 11:13

1
то остана и пикаещия в шадравана да е против.

Добави коментар

Водещи новини