Министър Павлова участва във форум за финансиране на проекти на Западните Балкани

  • 23 април 2018 16:52

  • 1166
  • 4
Министър Павлова участва във форум за финансиране на проекти на Западните Балкани
© Булфото (архив)

Министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена подчерта важното място на Западните Балкани в Европа, която тема беше поставена високо в дневния ред на ЕС от Българското председателство. Стабилният, сигурен и проспериращ регион на Западните Балкани има геостратегическо значение за ЕС и огромен потенциал за развитие, отбеляза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена на работна среща, посветена на отношенията ЕС-Западни Балкани, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Форумът, посветен на възможностите за инвестиции и за финансиране на проекти в района, събра десетки представители на банковия и финансовия сектор в сградата на Европейския парламент в Брюксел днес. Работната среща се организира от българския евродепутат Ева Майдел и Райфайзен банк – Сърбия, като присъстваха евродепутати, представители на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, представители на страните от Западните Балкани.

Българското председателство приветства наскоро приетия от Европейската комисия годишен пакет за разширяването и през следващите два месеца ще направи възможното темата за европейската перспектива и свързаността между държавите и ЕС да продължи да бъде приоритет и на следващите председателства. Затова и амбицията на страната ни е Срещата на върха на 17 май в София да завърши не само с политическа декларация, но и с конкретен план за финансиране на важни за региона проекти, каза министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Защото са необходими допълнителни усилия за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на шестте страни, за преодоляване на високата безработица, създаване на възможности за предприятията, за пободряването на климата за бизнес и инвестиции.

ЕС би могъл да отпусне средства за изпълнение на планираните инициативи, но финансовият сектор в сътрудничество с институциите на ЕС, с местните власти и местния бизнес би могъл да удвои ефекта, като предостави допълнителна подкрепа на стартиращите фирми, малки и средни предприятия и различни предприемачески инициативи, съобразени със специфичните нужди на местните икономики, отбеляза министър Павлова. Тя подчерта, че дебатът за това как да се инвестира интелигентно и ефективно в региона остава отворен и се надява да бъде намерена най-добрата комбинация в името на благоденствието на всички граждани на ЕС.

Министър Павлова подчерта, че програмите за европейско териториално сътрудничество, съфинансирани от Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) спомагат за задълбочаване на сътрудничеството в региона на Западните Балкани и за развитие на междусъседските отношения. Имайки предвид, че сега се подготвя бюджета на ЕС за периода след 2020 г. обсъждането на възможности за осигуряване на транспортна, енергийна, дигитална свързаност за региона на Западните Балкани е в правилния момент.

По време на срещата евродепутата Ева Майдел заяви, че със своята целенасочена политика и послания, България и Българското председателство успяха да поставят разговорите за перспективата на Западните Балкани сред топ приоритетите на ЕС. Ефективни структурни инвестиции, ориентирани към конкретни резултати, са важен инструмент за постигане на напредък в преговорите за присъединяване, допълни тя.

Филип Епитропов
1166 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.04.27 | 13:31

4
Всичко е с геостратегическо значение и познайте в полза на кого ??????!!!!!!

2018.04.27 | 13:31

3
Как стига !!!! Това се прави с една единствена цел да се спре влиянието на Русия и то със заповед от някъде !!!!!!!!

2018.04.27 | 13:31

2
Стига с тия Западни Балкани !!!!!!!!
Нии

2018.04.27 | 13:31

1
Енати уруда

Добави коментар

Водещи новини