Борисов: На Балканите вече мислим за мир, а не къде и колко хора да заколим (снимки+видео)

  • 24 април 2018 13:00

  • 6184
  • 19
Борисов: На Балканите вече мислим за мир, а не къде и колко хора да заколим (снимки+видео)
© Министерски съвет

Управлението на мигрантската криза и отношенията между държавите на Балканите бяха акцентите в срещата между министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и премиера на Словения Мирослав Церар.

Двамата разговаряха преди Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чийто ротационен председател е Словения, съобщиха от пресслубжата на Министерски съвет.

Мирослав Церар определи като ключова ролята на България в общоевропейските усилия за решаване на бежанския проблем. Той посочи, че страната ни е за пример при овладяването на мигрантския натиск и опазването на външната граница на Европейския съюз.

Снимка: Министерски съвет

В този контекст Борисов запозна словенския си колега с резултатите от проведената на 26 март лидерска среща между ЕС и Турция.

Премиерът изтъкна, че диалогът е решаващ при справянето с този въпрос.

„Турция е наш съсед и винаги се стремим да имаме прагматични отношения. Споразумението с Анкара трябва да се спазва, за да се реши проблемът с миграцията“, допълни Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Борисов определи диалога и добросъседството като критично важни условия за укрепването на стабилността, постигането на икономически растеж и успешно развитие на страните в региона.

„Без инвестиции, без свързаност, Балканите ще останат изолирани. Убеден съм, че това, от което всички имаме нужда, е изграждането на инфраструктура, дигитална свързаност, икономика. Там, където се инвестира, и то от много и разнообразни източници, няма войни“, подчерта Борисов.

Двамата премиери изразиха общо мнение, че реализирането на съвместните проекти може да бъде стимул за подобряване на отношенията между страните на Балканите и на връзките с държавите от ЕС.

Снимка: Министерски съвет

Словенският премиер даде пълна подкрепа на активността на България за постигане на свързаност в региона и лично благодари на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за ангажираността му за европейската перспектива на западнобалканските страни.

„И аз като теб вярвам, че пътят на тези държави е евроинтеграцията. За нас, за мен, ти си фактор за стабилност на Балканите“, заяви Мирослав Церар.

По време на срещата между двамата беше обсъдено и задълбочаването на икономическите контакти между България и Словения. Като положителна стъпка беше определено откриването на първата директна въздушна линия между Любляна и София.По общото мнение тази транспортна връзка ще допринесе за активизиране на бизнес контактите и за увеличаване на туристическия поток.

Подчертана беше и необходимостта да се търси решение за увеличаване на инвестиционния интерес между двете страни. Като възможности бяха посочени възобновяването на дейността на българо-словенската търговско-промишлена камара, както и организирането на съвместни събития с участието на бизнесмени и браншови организации.

На Балканите вече има политически елит, който мисли за мир, а не къде и колко хора да заколи, посочи Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г след срещата на лидерите от ПСЮИЕ.

„Радвам се да видя, че лидерите на Балканите осъзнават, че само ние можем да си помогнем и да решаваме конфликтите си. По време на срещата на лидерите от ПСЮИЕ приехме декларация, която включва и че Косово ще бъде домакин на следващата такава среща и колегите от Сърбия се съгласиха. Това е ясен знак към ЕС, че в момента Балканите имат политически елит, който мисли за мир и просперитет за своите народи, а не както преди 20 години къде и колко хора да заколим“, посочи той.

По думите му само ние като Балкани можем да дадем пример в Европа, че сме способни сами да решаваме конфликтите си.

Снимка: Министерски съвет

Последвайте канала на

Веселина Спасова
6184 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2018.04.25 | 09:49

19
Мутренско мислене мутренско говорене мутренски акъл простотия и цинизъм затова сме и на този хал най бедни най болни

2018.04.25 | 09:49

18
Браво!!! И само педеРуски трол може да мисли противооположо на това, което Борисов казва и изразява!

2018.04.25 | 09:49

17
ОТДАВНА ТАЗИ ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА ТРЯБВАШЕ ДА Я НЯМА

2018.04.25 | 09:49

15
GERB (GRABI EBI RUSHI I BIAGAI)

2018.04.25 | 09:49

16
dobro :D
Ввв

2018.04.25 | 09:49

14
Тиквооо,много си проста ма

2018.04.25 | 09:47

12
Вижте по-долу реакцията на бесепарските тролове на факта, че България и нейният министър председател са уважавани за външната ни политика. Това българи ли го пишат или врагове на България? Врагове и предатели-това са и винаги са били бесепарите!
ДО ЛАЙНЯРА ГЕРБО ТРОЛ ДЕНО НОШНАТА ДИАРИЯ

2018.04.25 | 09:48

13
тъп платен денонощен гербо трол спермояд предател

2018.04.25 | 09:47

11
ПРОСТ ТИКВУК

2018.04.24 | 20:15

10
Доста опасна позиция за държава без армия!
Dildo Baggins

2018.04.24 | 19:42

9
Yeees!

2018.04.24 | 19:42

8
Заглавието е умопромачително! :) :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини