Мария Габриел: Цифровата трансформация в земеделието вече не е въпрос на избор, а необходимост

  • 20 април 2018 16:13

  • 1571
  • 1
Мария Габриел: Цифровата трансформация в земеделието вече не е въпрос на избор, а необходимост
© Пресцентър Представителство на ЕК в България

Цифровата трансформация в земеделието вече не е въпрос на избор, а необходимост. Необходимост за развитието чрез иновации на земеделския и всички останали сектори. Цифровите технологии имат потенциал да допринесат за ефективно и устойчиво земеделие, и трябва да работим заедно за подкрепа за внедряване на тези технологии. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество в рамките на форума на високо равнище „Заедно за силно цифрово земеделие“ в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова подчерта, че със стратегията за цифровия единен пазар Европейската комисия има амбицията да допринесе за затварянето на цифровата пропаст, която съществува между селските и градските райони, съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България.

"Едва 40% от домакинствата в селските райони в ЕС имат в момента достъп до бърз широколентов интернет, докато този процент за ЕС като цяло е 76%. Около 6 милиарда евро са на разположение, за да се подпомогне разгръщането на широколентовия интернет с цел затваряне на тази пропаст. Инициативата ни WIFI4EU за безплатен интернет е прекрасна възможност за по-слабо развитите райони и се надявам повече общини от тези райони да участват.", заяви еврокомисарят.

Тя отбеляза също като важен момент, че внедряването на технологиите в земеделието и селските райони води до потенциални ползи, но съществуват и предизвикателства, които не трябва да губим от поглед.

Според нея опасенията за закриване на работни места или изместване на хората от машините трябва да бъде сигналната лампа. "За мен като комисар е най-важно хората да останат в центъра на политиката ни, те да управляват процесите и машините, и няма да отстъпя от този принцип. Това е добавената стойност на европейския подход.", коментира българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1571 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.21 | 09:25

1
Дрън , дрън !!!! ХА ХА ХА !!!!

Добави коментар

Водещи новини