Росен Христов за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, може да съдя държавата

  • 26 април 2024 21:30

  • 1281
  • 4
Росен Христов за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, може да съдя държавата
© Булфото

Проверката на парламента за договора между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" може да се определи като политическо преследване. Парламентът не може да иззема функциите на съдебната власт. Радвам се, че това в парламента приключи и минава към институции, които имат капацитет реално да разследват какво се случва и цялата тази измама най-накрая ще види бял свят. Това каза Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския - бившият министър на енергетиката в служебното правителство на Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. в предаването "РеВизия" Нова Нюз във връзка с казуса около договора на "Булгаргаз" с турската компания "Боташ" за капацитет за разтоварване и доставка на втечнен газ.

Според него разследването от Европейската комисия и Европрокуратурата е "пълна бутафория". Европрокуратата се занимава изключително и само с нарушения, свързани с усвоявания на евросредства, те нямат компетенция да се занимават с други неща" обясни бившият министър. 

След като е прехвърлено към институциите, аз имам право на отговор и включително да съдя държавата, заяви Христов.

В доклада на комисията в парламента има основно лъжи и манипулации. Те имат тази информация, която аз имам и много повече, защото аз вече не съм действащ министър. За цялата 2023 г. платеният и неизползван капацитет с компанията "Боташ" е за 35 милиона евро. Това е в годишния отчет на "Булгаргаз", каза още той и допълни, че обвинява народните представители в лъжа.

По принцип "Булгаргаз" трябва да има свръхкапацитет. Но "Боташ" беше избутан от пазара от търговци на руски газ. "Боташ" не е продал нито една капка газ на българския пазар. "Боташ" няма лиценз, издаден от КЕВР да търгува на българския пазар и не може да продава на български клиенти. Търговците могат да избутат "Булгаргаз" от пазара, само ако продават по-евтина газ. По-евтината газ в света е само от Русия”, коментира бившият служебен министър.

"Булгаргаз" завършва годината на малка оперативна печалба, почти на нула, но позитивен резултат. След това имаше обезценяване за няколкостотин милиона на газа, който се намира в "Чирен". От това компанията ще завърши на загуба, а не от факта, че извършва търговска дейност. Оперативният резултат на "Булгаргаз" завършва на плюс, обясни той.

Служебното правителство не е сключвало договор. Другата лъжа е, че договорът не е бил одобрен от всички министри. Мине ли договорът през Министерски съвет, няма вариант да не е минал през всички министри. За да влезе в Министерския съвет, минава съгласувателна процедура, ако някой министър смята, че не го е съгласувал, на заседание на Министерски съвет трябва да каже "стоп". Министерството на енергетиката изпраща на всички министерства материалите, след като те са одобрени влизат в Министерски съвет и там секретарят решава дали тази точка да влезе в заседание. Именно затова се обсъжда на редовно заседание, каза още Христов.

Енергийният министър заминава за Турция, за да оправи неразбориите с договора с „Боташ“

Руският газ минава към Европа по няколко основни газопровода, включително "Турски поток", частта Турция – Русия. "Балкански поток" е частта, която е в България. Договорът с "Боташ" е точно обратното. Той отваря вратата на газ от Европа, САЩ и други световни производители и затваря вратата към Русия, защото през този договор могат да минават само количества, които ние сме купили от някого. България решава. Турция не влиза в никакво влияние какъв газ ще закупим и ще закараме в Турция. Това е отговорност на "Булгаргаз". Това, че газът, който влиза трябва да стане турски, това е техническо фактуриране, допълни бившият служебен министър.

Президентът и аз като министър осигурихме политическа подкрепа, за да може "Боташ" да преговаря по договора. Т.е. на "Боташ" му беше забранено да преговаря с когото и да е било за достъп до турски терминали, тъй като те считаха, че това е начин да осигурят тяхната национална и енергийна сигурност. Ние обяснихме, че бидейки партньор на България и Европа и отваряйки врата за неруски газ към Европа, това им носи повече ползи, отколкото рискът при евентуално прекъсване на техните доставки да им трябват всички терминали, плюс малкото количество, което сме договорили. Това убеди Турция да започнат преговори, оттам нататък те се водят на търговско ниво. "Булгаргаз" и "Боташ"  са търговски дружества. Политическата и търговската роля са абсолютно разделени при тези преговори, допълни той.

Ако видите кой атакува договора за "Боташ", веднага ще разберете, че не става въпрос за руски газ. Атакуват го "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Атакуват го "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", които работят с руски посредници. Европейската комисия, ако имаше нещо нередно по този договор, дали нямаше да се произнесе, ако имаше нещо съществено нередно. Аз при всяка среща призовавам да се намеси независим експерт, международен, консултанти, които се занимават цял живот с търговия за газ. Как не се намери един истински експерт, да го атакува, допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1281 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 06:58

4
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­м­­­о­­­м­и­­ч­­­е­т­­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­­­в­­­а­т ­-­­­ X­1­­8­­.­F­­­U­­N
!!!

2024.04.27 | 07:56

3
КОЯ, "държава"?!
Е,НЕМОЖЕ

2024.04.27 | 04:33

2
ВСИЧКИ.ДА.ЛЪЖАТ.А.ТИ ДА.СИ.ПРАВИЯ
admin

2024.04.26 | 22:03

1
Егати наглеца,с камъни да го убият е малко,ще плащаме всички по 900к на ден..аба си малоунмика..

Добави коментар

Водещи новини