Вашингтонският университет предлага стипендия на слепия китайски дисидент Чън Гуанчън

share

Вашингтонският университет е предложил стипендия на слепия китайски дисидент Чън Гуанчън, който обяви след драматичното си бягство от домашен арест, че иска да учи в САЩ, предаде Ройтерс.

Същата покана му отправи преди това Нюйоркският университет. Чън очаква позволение от китайските власти да отпътува за САЩ, както бе договорено между администрацията на президента Барак Обама и Пекин. В продължение на 6 дни китайският дисидент се укриваше в
посолството на САЩ, след като избяга от домашен арест в Шандун, предизвиквайки опасения за дипломатически разрив между двете страни. В момента той е в болница с фрактура на стъпалото. Чън иска да отведе и семейството си в САЩ за по-голяма безопасност. Китайското външно министерство заяви, че ще позволи на слепия дисидент да подаде документи за следване в чужбина, но не е ясно дали и кога ще му издаде разрешението за пътуване до САЩ.

В писмо президентът на Вашингтонския университет Майкъл Иън кани китаеца да учи право или международни отношения. Чън се прочу с кампаниите си за фермерите и децата с недъзи в Китай и изобличаването на принудителните аборти в Лини, където властите са под натиск да следят строго за спазването на разпоредбите за семейно планиране.

Водещи новини

Още новини