Бойко Илиев: Директори на театри са принудени да използват вратички, за да плащат заплати

  • 04 октомври 2024 21:44

  • 542
  • 4
Бойко Илиев: Директори на театри са принудени да използват вратички, за да плащат заплати
© Bulphoto (архив)

Със заповед на министъра на културата Найден Тодоров директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев бе освободен от длъжност. Заповедта е влязла в сила от днес. Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 000 лева на обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян.

"Тези хора според мен са честни. Не са фиктивни назначенията. Всички назначения, които е направил Левон Манукян, както и Румен Бечев, са с определена цел. Левон Манукян се опитваше да върне филхармонията. Преувеличено е всичко това. Струва ми се, че това е част от предизборната кампания. Неслучайно е Разград и неслучайно е Смолян. Тази ДПС война продължава и на културно ниво", коментира режисьорът Бойко Илиев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му Румен Бечев е назначал актьори, за да може да се оправдае пред Министерството на културата и да получи субсидия.

"Той е принуден да върши тези хватки, а не да прибира той за себе си пари. Самата система, която е наложена от Министерството на културата, дава тези възможности. Министерството определи цена на билета за субсидиране 20 лв., не повече. Ако продадеш билет за 25 лв., не можеш да го субсидираш. Определиха, че може да отидеш в НДК, но ще получиш субсидия не за 4 000, а за 500 седящи места, колкото имаш в театъра. Определиха колко външни души могат да играят - до 50%", каза Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Съдът отказа да намали гаранцията от 50 000 лв. на Левон Манукян

Той обясни, че всички мерки са слагани през годините, защото се е източвал бюджетът, но не защото някой го е прибирал, а защото директорите трябва да се разплащат с актьорите.

На въпрос може ли да има действащ механизъм, който да прилага контрол, Илиев отговори, че системата е сбъркана. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
542 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
праф е

2024.10.04 | 23:10

4
и в сфия има такива театри и нпо на държавна издръжка с по-голеуми бужети

2024.10.04 | 21:53

3
ТОЗИ РЕЖИСЬОР ЗАСЛУЖАВА ДА МУ ТЕГЛЯТ ЕДИН БОЙ ПУБЛИЧНО И ПУБЛИЧНО ПОРИЦАНИЕ

2024.10.04 | 21:52

2
На всеки крадец системата му виновна.

2024.10.04 | 21:52

1
ЛЕВОН МАНУКЯН Е ЧЕСТЕН КРАДЕЦ И ИМА ЧЕСТНИ СЪУЧАСТНИЦИ ХАХА

Добави коментар

Водещи новини