Австрийският президент започна консултации за съставяне на правителство

  • 04 октомври 2024 19:06

  • 211
  • 1
Австрийският президент започна консултации за съставяне на правителство
© Getty Images/Guliver

Проучвателни разговори за съставяне на ново правителство започнаха в Австрия след парламентарните избори миналата неделя, предаде ДПА.

Австрийският президент Александър ван дер Белен прие днес лидера на дясната популистка Австрийска партия на свободата (АПС) Херберт Кикъл в сградата на президентството.

Никой от тях не направи коментар след срещата, но Кикъл каза, че ще даде изявление утре. Неговата партия спечели най-голям дял от гласовете на изборите - 29%.

В Австрия президентът назначава канцлера, но първо трябва официално да връчи мандат за съставяне на правителство. Преди да го направи, Ван дер Белен иска да се срещне с лидерите на всички партии в рамките на проучвателни разговори.

Австрийският президент призова всички партии да търсят компромиси след победата на крайната десница на изборите

В понеделник той възнамерява да се срещне председателя на консервативната Австрийска народна партия (АНП) и сегашен канцлер на Австрия Карл Нехамер и колегата му от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) Андреас Баблер.

Преди срещата с президента Кикъл каза, че е "силно развълнуван".

Отношенията между двамата са смятани за обтегнати. През 2023 г. Кикъл нарече 80-годишния сега държавен глава "мумия".

Ван дер Белен, от друга страна, многократно е изразявал резервите си към крайнодясната АПС и уволни Кикъл от поста му на вътрешен министър през 2019 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БРАВОООО

2024.10.04 | 20:37

1
Там печели АВСТРИСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ!

Добави коментар

Водещи новини