Китай: Чън Гуанчън може да кандидатства за следване в чужбина

  • 04 май 2012 10:26

  • 631
  • 1
Китай: Чън Гуанчън може да кандидатства за следване в чужбина
©

Слепият китайски дисидент Чън Гуанчън може да кандидатства за следване в чужбина, обяви днес китайското министерство на външните работи в изявление, цитирано от АП.

Агенцията отбелязва, че това е най-положителният ход от китайска страна досега в спора със САЩ за съдбата на незрящия правозащитник. Днешното изявление на Пекин може да позволи постигане на решение по въпроса. Китайското министерство на външните работи даде да се разбере, че на Чън Гуанчън ще бъде позволено да кандидатства за следване в чужбина в съответствие с правилата. Изявлението не съдържа повече подробности. Чън поиска помощта на САЩ, след като избяга от дома си, където бе поставен под арест, и намери убежище в американското посолство в Пекин. Китайският дисидент е лекуван в момента в болница, докато двете страни обсъждат неговия случай. Слепият китайски дисидент Чън Гуанчън заяви днес, че е все по-обезпокоен за своята сигурност, след като от два дни властите не му позволяват да се срещне с американски дипломати, предаде Ройтерс.

В кратко телефонно интервю Чън каза, че съпругата му Юан Вейцзин е следена и свободата й на движение - ограничена. Той освен това чул, че негови приятели са подложени на тормоз. "Положението ми не е добро", увери китайският дисидент. Американски дипломати дошли в медицинското заведение, но не били допуснати да се срещнат с него. Незрящият правозащитник потвърди желанието си да отиде в САЩ за известно време. Вчера той поиска да замине заедно с държавния секретар на САЩ Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, която в момента е на посещение в Китай. Представители на американското правителство съобщиха, че са разговаряли по телефона с Чън Гуанчън и са се срещнали с неговата съпруга.

Последвайте канала на

БТА
631 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.05.06 | 13:59

1
Поредния меркантилно ориентиран човечец. Явно иска да си оправи живота и се прави на дисидент.

Добави коментар

Водещи новини