Китайски дисидент напусна посолството на САЩ в Пекин

  • 02 май 2012 12:11

  • 670
  • 0
Китайски дисидент напусна посолството на САЩ в Пекин
©

Китайският правозащитник Чън Гуанчън напусна "доброволно" американското посолство, където бе намерил убежище за шест дни, и Пекин настоява за извинения от САЩ, загдето са склонили да го приемат. Това съобщи днес агенция Синхуа, предаде АФП.

Представител на САЩ веднага посочи, че предстои Чън да бъде отведен "в медицинско заведение" и "да се събере със семейството си", без обаче да потвърди, че дисидентът е намерил убежище в дипломатическата мисия в Пекин. "Трябва да изтъкнем, че посолството на САЩ в Китай е използвало необичайни средства, за да вкара в посолството китайския гражданин Чън Гуанчън. Китай е много недоволен", заяви говорителят на външното министерство в Пекин Лю Веймин. "Този начин на действие от страна на САЩ представлява намеса в китайските вътрешни работи, неприемлива за Китай", каза той. "Китай настоява за извинения във връзка със случая, както и за задълбочено разследване, наказания за виновниците и гаранции, че няма да се повторят неща от този род", добави говорителят. Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 пристигна тази сутрин в Пекин за поредните годишни китайско-американски преговори по стратегически и икономически въпроси. Имаше опасност дискусиите за икономиката и големите международни проблеми по време на срещата, насрочена отдавна, да бъдат затруднени от присъствието на китайския дисидент в посолството на САЩ, отбелязва АФП.
Нито Вашингтон, нито Пекин не бяха потвърдили досега официално, че правозащитникът се намира в дипломатическата мисия на САЩ, както увериха негови китайски приятели, напомня агенцията.

Последвайте канала на

БТА
670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини