Славчо Велков: "Хизбула" обяви, че е нанесла ракетен удар по резиденцията на Нетаняху в Цезарея

  • 04 октомври 2024 21:50

  • 851
  • 5
Славчо Велков: "Хизбула" обяви, че е нанесла ракетен удар по резиденцията на Нетаняху в Цезарея
©

Експертът по международна сигурност Славчо Велков обобщи в "Денят ON AIR" последните събития от Близкия изток.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2930

Продължават активните действия в Ивицата Газа - при въздушните удари в Рафах има 30-40 загинали. 

В Западния бряг крупни израелски подразделения навлизат и овладяват големи градове, които са под палестинска власт - и там има много жертви. Западният бряг е скован от общата стачка, утре се очаква такава в Рамала. Там има около 250-300 български граждани, очаква се да се заговори и за тяхната евакуация.

Най-малко 22-ма убити при израелски удар по училище в ивицата Газа

По най-важното направление - на север, на израелско-ливанската граница, от Средиземно море на югозапад до Голан продължават опитите за нахлуване в три направления. Водят се ожесточени сблъсъци с жертви от двете страни. От израелска страна има 19 загинали военнослужещи и 30 ранени, от ливанска страна и "Хизбула" има над 200 жертви, сред които и от ракетните удари по Бейрут. 

Велков цитира непотвърдена официално информация, според която от "Хизбула" твърдят, че са нанесли ракетен удар по резиденцията на Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и в Цезарея.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международна сигурност заяви, че все още много политици не правят тънката разлика между риск, заплаха и опасност.

"Ние говорим за рискове, това е неосъществена заплаха, това е заплаха, която се съдържа в потенциала на обстановката, надничаща опасност, когато се говори за рискове и заплахи. Президентът днес обосновано каза - има рискове за националната сигурност, няма преки заплахи за сигурността ни", заяви Славчо Велков. 

Като основен риск пред страната ни гостът посочи надигащата се бежанска вълна. Той обобщи, че 1,5 млн. ливанци бягат от войната,  толкова са и сирийците, а пътят има е през Сирия, Турция, Кипър. 

"Рано или късно ще усетим това като риск за нашата гранична сигурност. Има възможност за прекарване на членове на радикални групировки в Европа, предимно по страни, които са заявили политическа и финансова подкрепа за Израел - атаки може да има по дипломатически представителства на Израел, синагоги, места за събиране на много хора" изрази очакванията си Славчо Велков.

Експертът не счита, че Израел ще нанесе удари по ядрени обекти, но такива може да има по енергийна инфраструктура и военни обекти. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
851 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Еврейски геноцид на палестинците

2024.10.04 | 22:22

1
"ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ" го приемат като "военна операция". Палестинците са окупирани от Израел от 1948 . Голяма заблуда е, че Израел "защитавал" цивализования свят, това е голяма лъжа, която политиците в Израел постоянно използват за да получат политическа, икномимеска и военна помощ от Европа. Не одобрявам в никакъв случай това, което направи Хамас на 07 октомври, независимо че те твърдят че тогава са убили 1200 въоръжени евреи и военни и че пленялвали цивилни, с които са се отнасяли добре. Но това не дава право на евреите да извършат Геноцид спрямо палестинците. Израел уби около 50 000 невинни хора в Газа, 200 000 ранени и 10 000 под руините и цялата ивица Газа е изравнена със земята. Хизбула и ХАМАС са военно- революционни освободителни организации на Пластина и Ливан срещу израелската окупация. Те многкратно твърдяха че изтегли ли Израел от Палестина и окупираните ливански територии тогава приключва враждата с еврейската държава. Хизбула, Хутите и Хамас не са терористични организации и нямат нищо общо с теростичната ИДИЛ, те водят освободителна борба и никога не са извършили и няма да извършат терор в Европа и света. Но американско - еврейската пропаганда в Европата и в България говорят и пишат неверни неща срещу тези организации...
До долния ибан олигофрен шизото КА ТИЛА

2024.10.04 | 23:11

5
Що те си ибеш майката Ирена Димитрова в дъртата миризлива шутка, ибан олигофрен.

2024.10.04 | 23:06

4
Що не си е еш майката нещастна руска подметко
ЦИОНИСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ

2024.10.04 | 23:00

2
Точно и вярно сте го написали!

2024.10.04 | 23:06

3
Кукумицин

Добави коментар

Водещи новини