Банда разстреля над 70 души в Хаити

  • 04 октомври 2024 22:56

  • 460
  • 1
Банда разстреля над 70 души в Хаити
© Gettyimages

Въоръжени хора, принадлежащи към банда на име "Гран Гриф", са разстреляли с автоматично оръжие най-малко 70 души при преминаването си през хаитянски град, съобщи днес говорител на службата на върховния комисар на ООН за бежанците, цитиран от БТА.

"Ужасени сме от вчерашните бандитски нападения в град Пон-Сонд в хаитянския департамент Артибонит", каза Самин ал Хитан.

Най-малко 16 души са били ранени тежко при атаката, извършена в ранните часове на вчерашния ден, според ООН. Както се съобщава, членовете на бандата опожарили поне 45 къщи и 34 превозни средства и принудили хората да бягат от домовете си.

Обмислят да преобразуват полицейската мисия в Хаити в мироопазваща операция на ООН

"Това отвратително престъпление срещу беззащитни жени, мъже и деца е не само посегателство срещу жертвите, но и срещу целия хаитянския народ", написа в социалната мрежа "Екс" премиерът Гари Коний. "Силите за сигурност, подкрепени от нашите международни партньори, ще засилят намесата си (за справянето с този проблем)", обеща той.

В аудиообръщение, поместено в социалните мрежи, тарторът на "Гран Гриф" Лъксън Елан, който беше санкциониран от ООН миналия месец, каза, че отговорност за нападенията носят държавата и жертвите, и обвини местните жители, че са стояли безучастно, когато "войниците му" са били убивани от полицията и доброволните отряди.

Вчера местни медии съобщиха, че хиляди жители на Пон-Сонд са се насочили към крайбрежния град Сен Марк.

Пон-Сонд е голямо средище на оризопроизводството и се намира в район, определян като житницата на Хаити и разположен на важен кръстопът между столицата Порт о Пренс и северните части на карибската страна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
460 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.04 | 23:02

1
ТОВА Е КОЛОНИЯ НА САЩ. СМЪРТ НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ !

Добави коментар

Водещи новини