Водещите новини! За българите спестяването е страдание, нивото на финансова грамотност е плачевно. ИИВ: Руската армия няма ресурси, за да продължи

  • 04 октомври 2024 19:30

  • 610
  • 0
Водещите новини! За българите спестяването е страдание, нивото на финансова грамотност е плачевно. ИИВ: Руската армия няма ресурси, за да продължи
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 4 октомври   

 

Финансовата грамотност на българина е ниска. 84% от българите спестяват на депозит, предпочитат да губят от инфлацията, вместо да повишат финансовата си грамотност и да накарат парите им да работят за тях, а не обратното.

За българина спестяването е равно на страдание и лишения.

И дори така, само 22% от сънародниците ни успяват да го правят. И то не с цел натрупване на богатство или инвестиране в бъдещето.

Спестяването е философия, а за българите тя е лишения и още лишения, стана ясно от думите на икономистите Стоян Панчев и Макс Баклаян, които дадоха интервю за бТВ. 

От тези 22% спестяващи само 6 спестяват, за да инвестират. Сред възможностите са: инвестиционно злато, облигации, акции, взаимни фондове, криптовалути.

За българите спестяването е страдание, нивото на финансовата ни грамотност е плачевно

***


От началото на месец октомври новите специализирани автомобили BMW на КАТ, полицейските Skoda Kodiaq и VW Golf, пикапите Ford Ranger и високопроходимите Land Rover Defender на „Гранична полиция“, както и всички пожарни автомобили вече нямат застраховка „Автокаско“.

Очаква се МВР да сключи нов договор за „Автокаско“ в началото на 2025 г. Дотогава обаче в случай на инцидент по вина на полицай ремонтът на щетите ще бъде за сметка на министерството, респективно на данъкоплатеца. 

Такъв инцидент стана преди няколко дни с чисто нова машина на „Гранична полиция“.

Плащаме щетите по патрулката, ако полицай я блъсне

***


Световният шампион по бокс Олександър Усик, се разходи из софийските улици. Това стана ясно от публикации в Инстаграм. 

Усик позира първо пред катедралата "Свети Александър Невски", показвайки с три пръста, готови за прекръстване, че е православен християнин.

Световният шампион Олександър Усик се разходи из софийските улици

***


Със заповед на Министъра на културата директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев е освободен от длъжност, потвърдиха от ведомството, предава БНТ.

Заповедта е влязла в сила от днес.

Трудовите договори на тавана на осигурителния праг все още не са прекратени, защото може да ги прекрати само директор, а в момента тече смяна.

Освободиха от длъжност директора на Родопския драматичен театър

***


Жената на убития на 4 юли Паруш Парушев - Паро Боксьора Валерия Попова е задържана заедно с четирима здравеняци от бандата му в София, съобщават от прокуратурата, цитирани от „Телеграф". 

Паро Боксьора беше застрелян по време на конфликт между лихвари в квартал „Модерно предградие“.

Тогава пострада и аверът му Абдула Арабие. В момента той е в ареста заедно с вдовицата Валерия и четирима бабаити.

Закопчаха жената на Паро Боксьора и четирима гавази

***


Според обвинението в периода от 25 септември до 2 октомври тази година Ибрямов поискал и взел „дар", за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка със службата им.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Джейхан Ибрямов

***


„Ние подготвихме още изненади за „Хизбула", това каза израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от медията в родината си мигнюз.

По думите на Галант проиранската терористична групировка понася удар след удар. „Ние ликвидирахме нейния лидер Хасан Насрала, ракетните подразделения понесоха тежки загуби.

Подразделението на „Хизбула" за специални операции Радуан също бе ударено жестоко", добави той.

Израелският военен министър: Подготвихме още изненади за "Хизбула"

***


Броят на заетите в неселскостопанския сектор на САЩ е нараснал през септември със 254 000 души, а нивото на безработицата се е понижило до 4,1 на сто, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от Бюрото по трудова статистика на страната.

Увеличението е доста над прогнозата на анализаторите за ръст на наетите от 140 000. Освен това данните за август бяха ревизирани възходящо до 159 000 души спрямо първоначално обявените 142 000.

Изненадващо висок ръст на новите работни места в САЩ през септември

***


Руските войски не разполагат с достъпен човешки ресурс и материални средства, за да продължат засиленото настъпление за неопределено време, а настоящите руски настъпателни операции в Източна Украйна вероятно ще приключат през следващите месеци, ако не и седмици. 

Това заявява в нов доклад американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ИИВ), съобщи Укринформ.

В доклада се отбелязва, че напоследък руските сили са постигнали значителни тактически успехи, но не са демонстрирали способност да превземат оперативно значими цели. 

ИИВ прави разграничение между тактически успехи, които са от значение на тактическото ниво на войната в близост до районите на бойни действия, и оперативни успехи, които са значителни на оперативното ниво и засягат големи сектори от цялата фронтова линия.

Институтът за изследване на войната: Руската армия няма ресурси, за да продължи интензивната офанзива

***


Руският външен министър Сергей Лавров призова днес Запада да отмени санкциите срещу Афганистан и да поеме отговорността за възстановяването на управляваната от талибаните страна след десетилетията на война там, предаде Франс прес.

Лавров не каза дали Русия ще премахне талибаните от списъка си с терористични организации, въпреки че няколко руски официални лица призоваха за това през последните месеци.

Русия призова Запада да вдигне санкциите срещу Афганистан

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
610 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини