Мит Ромни обвини Обама в мекушавост към Китай

share

Републиканският претендент за Белия дом Мит Ромни обвини днес настоящия президент Барак Обама, че проявява мекушавост по отношение на Китай, определи Пекин като "процъфтяваща тирания" и обеща, ако бъде избран, да не допусне настъпване на "китайска ера", предаде АФП.

В материал, публикуван във в. "Уолстрийт джърнъл", докато китайският вицепрезидент и вероятен лидер на страната Си Цзинпин е на официално посещение в САЩ, Ромни предупреждава за експанзионистичната политика на Пекин.

"Ако Китай постигне целите си, характеристиките на китайското управление, които смесват известни аспекти на свободната инициатива и потискането над политическите и личните свободи, ще се превърнат в широко разпространена и тревожеща норма", пише Ромни. В текста републиканецът обещава, ако бъде избран за президент на САЩ, да отвърне на растящото влияние на Пекин със значително военно присъствие в Тихия океан и подчертава решимостта си така да накара китайските власти за станат отговорен международен партньор.

Ромни нарича приема, даден от Обама за китайския гост онзи ден, "безсмислен церемониал" и обвинява президента, че е започнал отношенията си с Пекин, "като почти умолявал (китайците) да продължат да изкупуват американския дълг". "Въпреки критиките към Пекин, че изкуствено поддържа нисък курса на юана, за да увеличи изгодно износа си, правителството на Обама не обвини официално Китай в манипулация, което би дало възможност за налагане на търговски санкции. Аз всъщност не искам търговска война с Китай, но не мога да толерирам сегашната ни капитулация в тази област", подчертава Ромни.

Водещи новини

Още новини