Нови руски атаки по Харков, шестима загинаха

Getty Images
share

При руски удари по претъпкан магазин за строителни материали и жилищен квартал в украинския град Харков снощи загинаха най-малко шестима души и десетки бяха ранени, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

Шестима души са загинали, след като две управляеми бомби поразили магазин за строителни материали в жилищен район на града, заяви областният управител Олег Синегубов по националната телевизия.

Най-малко двама от загиналите са били служители на магазина. Четиридесет души са били ранени, като поне трима от тях са в тежко състояние. Шестнадесет души все още са в неизвестност, каза Синегубов, цитиран от БТА. 

Кметът на Харков Игор Терехов заяви, че в момента на атаката в магазина е имало около 120 души.

"Нападението бе насочено срещу търговски център, където е имало много хора - това очевидно е тероризъм", каза Терехов.

През изминалата седмица ударите по града се засилиха, след като руските войски нахлуха през границата, откривайки нов фронт северно от Харков, посочва Ройтерс.

Русия нападна Запорожка област 342 пъти през изминалото денонощие

При друг ракетен удар снощи е била поразена жилищна сграда в центъра на града и са били ранени 18 души, каза още Синегубов.

В своя публикация в приложението "Телеграм" Зеленски отбеляза, че въздушната тревога в Харков е била в сила в продължение на повече от 12 часа, а 200 служители на спешна помощ и 400 полицаи са останали на мястото на атаките, за да се справят с последиците.

Москва отрича умишлено да атакува цивилни граждани, но по време на продължаващата вече 27 месеца инвазия в Украйна бяха убити и ранени хиляди хора, отбелязва Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

Водещи новини

Още новини