Нов сателит предвижда геомагнитни бури

  • 26 юни 2024 12:25

  • 572
  • 0
Нов сателит предвижда геомагнитни бури
©

Нов американски сателит ще може да предвижда явления от типа на слънчевите изригвания, които могат да повлияят на електрическите мрежи и комуникациите на Земята, предаде АФП, цитирани от БТВ. 

Сателитът е с тегло почти три тона и е с размер на малък училищен автобус.  Той ще позволи и наблюдение на урагани и пожари.

Изстрелването с ракета „Фалкон Хеви“ на „Спейс Екс“ бе насрочено за 21:16 ч. по Гринуич (0:16 българско време в сряда) от стартовата площадка в Кейп Канаверал.

Сателитът носи името GOES-U и е последният от серията четири устройства, разработени в сътрудничество между НАСА и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Сателитите са средство за защита на САЩ и на един милиард души, които живеят и работят в Северна и Южна Америка, каза по време на пресконференция представителката на NOAA Пам Съливан. 

Сателитът GOES-U е първият, който разполага с коронограф, така че да блокира слънчевия диск и да може да наблюдава слънчевата корона.

Геомагнитна буря с рядък интензитет започна да "връхлита" Земята и може да причини нарушения

В началото на май геомагнитна буря от максималното ниво 5 достигна Земята за първи път от две десетилетия, предизвиквайки полярни сияния почти в целия свят.

Засега наблюденията на Слънцето идват с 8 часа закъснение. Те се осъществяват от сателит, изстрелян през 1995 г., който трябва да престане да функционира в следващите две години. Новият сателит ще отвори нова глава в космическите наблюдения, коментират от NOAA. 

Сателитът GOES-U ще бъде позициониран в геостационарна орбита, на височина от около 35 хил. км от Земята, и ще започне да функционира след серия тестове в следващите няколко месеца.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини