Главен готвач със звезда от Мишлен ще открие курсове по готварство за бежанци във Франция

share

Акрам Беналал, парижки главен готвач със звезда от Мишлен, се очаква да присъства днес на откриването на програма по готварство за бежанци в мигрантски лагер в Северна Франция. Проектът е създаден от група от десет жени, имащи за цел да подпомогнат процеса по интеграция на обитателите му чрез кухнята, предаде ДПА.

В лагера "Ла Линиер" в Гранд-Сент, близо до пристанищния град Дюнкерк, екипът, който осъществява идеята за програмата и който носи името "Льо Решо", е решил да организира кръжоци по готварство, за които се надява, че ще внесат живот в лагера, ще създадат връзки между хората и дори ще помогнат на бежанците да си намерят работа.

В продължение на три седмици всеки ден екипът ще готви вегетариански обяд за 150-те жители на лагера, след което ще им помага да приготвят вечеря за 300 души, като ще бъдат редувани рецепти от френската кухня и от тази на родните страни на мигрантите.

Проектът включва и създаването на колективни градини за отглеждане на хранителни култури и кръжоци, предназначени само за жени.

Екипът, който е съставен изцяло от доброволци, разполага с подкрепата на местния кмет Дамиен Карем, на няколко известни главни готвачи и на известни личности от френското кино и телевизия. Досега са събрани 50 хиляди евро за проекта, най-вече чрез дарения.

"Льо Решо" планира догодина да разпространи проекта си в Белгия, а после и в други страни като Германия - която се оказа основната дестинация на пристигащите в Европа хора - и в Гърция, която беше основната входна точка за мигрантите в Европа миналата година.

Екипът има и камион, чрез който ще рекламира проекта си, ще продава храна, приготвена по рецепти на бежанци и ще търси мигранти, живеещи в по-отдалечени райони.

Водещи новини

Още новини