Тридневен воден поход по поречието на река Марица край Димитровград събира любители на лодките и природата

  • 26 юни 2024 15:01

  • 744
  • 0
Тридневен воден поход по поречието на река Марица край Димитровград събира любители на лодките и природата
© pixabay

Националният воден поход по река Марица между Димитровград, Харманли и Любимец, отново ще събере любителите на лодките и природата от клубове от цялата страна, съобщи за БТА Митко Желязков, секретар на читалище „Марица 2008“ в димитровградското село Райново, който е един от главните организатори на водния тур, заедно с Клуб по воден туризъм - Хасково.

В похода могат да участват всички практикуващи воден туризъм в организирани клубове или самостоятелни участници, които имат добра физическа и техническа подготовка, уточни Желязков.

Походът по Марица ще се проведе тази година от 5 до 7 юли. Началото му е от Железния мост в Димитровград. Крайната точка на първия 20-километров участък е село Райново.

Във Видин отбелязват Международния ден на река Дунав

Вечерта на първия ден от похода в селото са организирани демонстрационни борби с участието на спортистите от Клуб по борба „Димитровград“, които тази година за пръв път станаха отборно шампиони при мъжете в свободния стил на Държавното първенство. Вечерта ще продължи с изпълнения на Джаз трио – Димитровград.

Най-атрактивното трасе от маршрута, по което лодкарите ще гребат във втория ден, е това между Райново и моста на магистралата край Харманли. То е с дължина от 27 километра. Да се включи в него заявка е подал и кметът на Димитровград Иво Димов, който тази година ще запише своето второ участие в похода по Марица.

„Този поход не е с цел състезание, а е за удоволствие и добра среща на хората, които обичат спорта и природата. Особено участъкът между село Райново и Харманли е един от най-живописните и със запазено биоразнообразие в региона. От реката могат да се наблюдават и снимат различни водни, пойни и грабливи птици. Има и много речни видове риби“, коментира Митко Желязков.

Походът по Марица ще завърши на третия ден до поречието на град Любимец, като участниците ще изминат маршрут от 23 километра, за да завършат целия воден преход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини