Лидер на банда в Хаити ще лежи 35 години в затвор в САЩ

  • 26 юни 2024 15:09

  • 287
  • 0
Лидер на банда в Хаити ще лежи 35 години в затвор в САЩ
© Getty images (архив)

Съд в Маями, в американския щат Флорида, осъди Жермин Жоли, бивш лидер на известната хаитянска банда "400 Maвозо", на 35 години затвор за ролята му в изпирането на пари от откупи от отвличания и незаконен трафик на американски огнестрелни оръжия в Хаити, заяви Министерството на правосъдието на САЩ, това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  

В началото на тази година Жоли, по-известен с прякора си Йонйон, призна, че е участвал в заговор за контрабанда на американски огнестрелни оръжия в Хаити и е помогнал за прехвърлянето на средства, част от които са били от откупи, получени чрез отвличане на американски граждани.

Бандата "400 Maвозо" придоби известност през април 2021 г., когато отвлече петима католически свещеници и две монахини, включително двама френски граждани. Шест месеца по-късно бандата отвлече и 17 американски и канадски мисионери, сред които и пет деца.

Настоящият лидер на групата Джоузеф Уилсън, известен като Ланмо Санджоу, е в списъка на ФБР с най-издирваните лица за участието си в отвличанията през 2021 г., а ФБР предоставя до 1 милиона долара награда на всеки, който даде информация за него.

Американската прокуратура заяви, че схемата на Жоли за търговия с оръжие е довела до закупуването на поне 24 огнестрелни оръжия, включително няколко автомата АК-47, полуавтоматични пушки AR-15, една карабина "Колт" М4, полуавтоматична пушка "Спрингфийлд Армори" M1A и военна пушка 50-и калибър.

"Лидерите на жестоките банди в Хаити, които тероризират американските граждани, за да подхранват престъпната си дейност, ще бъдат посрещнати с цялата сила на Министерството на правосъдието", се казва в изявление на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, а други американски агенции потвърдиха плановете си за по-добър контрол върху търговията с оръжие.

Докладите на ООН показват, че повечето огнестрелни оръжия, иззети от банди, са били внесени контрабандно от САЩ. Мексико и страните от Карибския басейн настояват САЩ да направят повече, за да спрат потока от незаконни огнестрелни оръжия към престъпните групи в региона.

В Хаити над половин милион души са вътрешно разселени, а стотици хиляди са депортирани обратно в страната, която е изправена пред хуманитарна криза заради престъпните групировки, които понастоящем контролират по-голямата част от столицата Порт о Пренс.

По оценки на ООН през миналата година в Хаити са били отвлечени близо 2500 души, като през 2022 г. техният брой е възлизал на 1359.


Бандити с оръжие в ръка нападнаха Националната библиотека на Хаити

Последвайте канала на

Валери Зайцев
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини