Финансовият министър с коментар за доклада на ЕК за влизането на България в еврозоната

  • 26 юни 2024 15:31

  • 2432
  • 6
Финансовият министър с коментар за доклада на ЕК за влизането на България в еврозоната
© Министерски съвет

На брифинг в Министерски съвет след заседанието на служебното правителство министърът на финансите Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с коментира публикуваните днес конвергентни доклади на Европейската централна банка и на Европейката комисия за 2024 г., в които оценяват напредъка по присъединяването на към еврозоната на шест държави, включително и на България.

В доклада Европейската комисия прави заключение, че България не изпълнява условията за приемане на еврото. Страната ни е изпълнила всички критерии с изключение на критерия за ценова стабилност. Според ЕК законодателството в България може да се счита за съвместимо с правото на ЕС за приемане на еврото. София е изпълнила критериите за стабилни публични финанси, стабилност на обменния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.

България вече е член и на валутния механизъм (ERM II) от 2020 година: преди влизането в еврозоната се изисква участие в този механизъм за период от поне две години без значителни отклонения в обменния курс.

От ЕК не се ангажират с конкретни срокове кога България може да приеме еврото. Според източници от институцията новата дата, която се обсъжда с българските власти, е 1 януари 2026 година.

Докладите за България са положителни – страната ни изпълнява три от четирите цифрови критерии, заложени в чл. 140 от договора за функциониране на Европейския съюз. Единственият критерий, който България не изпълнява, е критерият за ценовата стабилност. Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за инфлация. След като бъде изпълнен критерият за инфлация, България ще подаде искане за изготвяне на извънредни конвергентни доклади и от Европейската централна банка, и от Европейската комисия. Ако всички критерии са изпълнени, след това се преминава към решение на Съвета за определяне на дата за присъединяване на България към еврозоната, заяви Петкова.

Премиерът Главчев: Надявам се депутатите да приемат Закона за въвеждане на еврото възможно най-бързо

В отговор на въпрос тя отбеляза, че анализите показват, че до края на годината ще влезем в референтната стойност за инфлация.

На брифинга стана ясно, че според финансовия министър е малко вероятно България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. По думите ѝ по-вероятната дата за влизане във валутния съюз е 1 януари 2026 г.

Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с потвърди, че на днешното заседание е приет проект на Закон за въвеждането на еврото в България. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2432 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.06.26 | 17:15

1
Тиквите пак ни прецакаха с 1 година

2024.06.26 | 20:30

6
Тенев, педал тъп, аз отдавна съм на евро. Срал съм ти на тъпия лев
Асен Швестера

2024.06.26 | 18:07

4
За 3 години Асен Швестера съсипа финансите на страната. докара над 50% инфлация и 30 милиарда дълг. "тиквите" ти били виновни. При"тиквите" имахме нулева инфлация и най нисък дълг. Швестера всяка седмица теглеше по 500 милиона дълг и съсипа страната бе келеш.
Тенев

2024.06.26 | 17:39

3
С кое точно те прецакаха? Изчакай да минем на евро, тогава ще разбереш какво е прецакване.
ПеПерасти гадни, сър

2024.06.26 | 18:09

5
След три годишни аматьорски упражнения с финансите на държавата - Кокорестия ПИдИраст еВа мамата на финансите. Това е резултата.
Ziganite na Balgaria

2024.06.26 | 17:29

2
Kasvat che sa na Istanbul

Добави коментар

Водещи новини