Турският външен министър ще участва в срещата на Контактната група за Газа в Мадрид

Getty Images
share

Турският външен министър Хакан Фидан утре ще участва в срещата на Контактната група за Газа в Мадрид, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2567

Освен министрите на външните работи от Контактната група, в срещата се очаква да участват външните министри на Норвегия и Словения, генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, както и представители на Ирландия, посочва турската държавна новинарска агенция.

Основната цел на срещата ще бъде намиране на варианти за слагане на край на конфликта в ивицата Газа чрез незабавно и трайно прекратяване на огъня, продължаване на усилията за признаване на Палестина като държава от повече страни, както и възобновяване на процеса на намиране на решение с наличието на две държави.

Външните министри на Турция и Нидерландия обсъдиха войната в Газа

Очаква се министрите на външните работи от Контактната група за Газа и други представители да се срещнат с испанския министър-председател Педро Санчес.

Контактната група беше създадена през ноември 2023 г. в Рияд след съвместна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига. Тя включва външните министри на седем държави: Турция, Египет, Индонезия, Йордания, Нигерия, Индонезия, Палестина и Саудитска Арабия. Целта на работата им в този формат е да търсят начини за намиране на решение и да убедят ръководствата на другите държави в необходимостта от спешно осигуряване на прекратяване на огъня в Близкия изток, както и да организират непрекъсната доставка на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2567

Водещи новини

Още новини