Борел призова за понижаване на напрежението по границата между Израел и Ливан

  • 12 септември 2024 16:50

  • 180
  • 0
Борел призова за понижаване на напрежението по границата между Израел и Ливан
© Getty Images

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа днес призова Ливан и Израел да направят опити за деескалация на напрежението по границата и допълни, че от последното му посещение на района през януари „барабаните на войната не са спирали да бият“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2567

Коментарите на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността идват, след като днес бойци на въоръжената групировка „Хизбула“ и израелската армия си размениха трансгранични атаки.

„Откакто последно посетих Ливан през януари барабаните на войната не са спирали да бият“, каза Борел на съвместна пресконференция с ливанския външен министър Абдала Бу Хабиб в Бейрут. „Оттогава опасенията, които описах, нарастваха, повече ескалация, опасения от разрастване на войната в Газа и опасения от масово човешко страдание.“

Израел каза, че е поразил обекти на "Хизбула" в Ливан

Борел каза, че по данни на ООН повече от 4000 жилищни постройки в Ливан са били напълно разрушени и повече от 110 000 ливанци е трябвало да напуснат домовете си в пограничните райони. Той допълни, че от другата страна на границата, в Израел, ситуацията е същата.

Във вторник, 10 септември, Борел посети мироопазващите сили на ООН, разположени в Южен Ливан по границата с Израел.

Посланието на първия дипломат на ЕС е, че Европейският съюз „е на страната на ливанския народ, за да помогне възможно най-много при справянето със заплахите и предизвикателствата“.

„Европейският съюз прави много, но нямаме вълшебна пръчка“, заяви Борел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини