Ирански политик разкритикува връзките на страната си с Русия

  • 12 септември 2024 20:19

  • 812
  • 0
Ирански политик разкритикува връзките на страната си с Русия
© Gettyimages (архив)

Консервативен ирански политик разкритикува връзките на Техеран с Русия на фона на новите западни санкции и дипломатическото напрежение в Кавказкия регион, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14575

Бившият заместник-председател на иранския парламент Али Мотахари публикува позиция в медийната платформа "Екс".

Германия, Франция и Великобритания по-рано тази седмица заявиха, че ще наложат нови санкции срещу Иран заради обвиненията, че страната е продала балистични ракети на Русия. Техеран категорично отхвърля тези обвинения.

Мотахари обърна внимание и на въпроса за Зангезурския коридор – предложение за свързване на Азербайджан с Нахичеванската автономна република – азербайджански ексклав, отделен от Азербайджан от територия на Армения.

Подкрепяните от Русия планове, за които отново се заговори през последните седмици, биха могли да премахнат северозападната граница на Иран с Армения и да създадат директна връзка между Турция и Азербайджан. 

САЩ налагат санкции срещу Иран след доставени балистични ракети в Русия

На фона на напрежението със Запада заради ядрената си програма, противопоставянето с Израел и нарушения на човешките права, през последните години Иран заздрави отношенията си с Русия и Китай и стана член на Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС, посочва ДПА.

Връзките на Техеран с Москва обаче предизвикаха известни критики в Иран, като критиците призовават за сближаване със Запада по време на мандата на новия президент Масуд Пезешкиан.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини