Хакнаха сайта и пощата на ДБГ, новината за оттеглянето на подкрепата за правителството се оказа лъжа

Булфото (архив)
share

Меглена Кунева преди минути е сезирала ДАНС за лъжливо съобщение, пуснато от името на пресцентъра на ДБГ.

В него пише, че партията на вицепремиера в правителството на Бойко Борисов оттегля подкрепата си за правителството, приканва министрите и зам.-министрите от своята квота да напуснат властта. 

Неизвестни са хакнали сайта и пощата на движението на Меглена Кунева, която сутринта по неофициална информация е имала среща с министър-председателя, била шокирана от лъжата, разпространена от нейно име.

Депутатът Настимир Ананиев заяви, че това е опит за дестабилизация на държавата. "Някой се опитва да разклати България. Сигнализирали сме ДАНС за случая", каза той, предаде репортер на Novini.bg.

Уведомили сме всички компетентни органи, включително ГДБОП и ДАНС. Вицепремиерът Меглена Кунева говори с главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, за да дадем сигнал за тази възмутителна хакерска атака. Това каза  зам.-председателят Движение „България на гражданите” и секретар на ПГ на РБ Димитър Делчев за "Фокус" във връзка с разпратеното съобщение от пресцентъра на ДБГ, че партията оттегля подкрепата си към правителството.

Информацията, която е разпратена до медиите е фалшива, била на базата на хакерска атака срещу пощата на пресцентъра на партията, на която били сменени паролите. „Според мен някой има интерес да има подобни провокации в този момент. Не мога да кажа обаче кой. Това е работа на компетентните органи и се надявам те да си свършат работата”, заяви Делчев. Той уточни, че всеки момент се очаква органите на реда да отидат в партийния офис на ДБГ и да направят пълна проверка на случая. „Ще очакваме конкретни резултати от тях”, посочи Делчев.

Имейлът на пресцентъра на Движение "България на гражданите" изобщо не е бил хакнат, пише "24 часа". Всъщност потребител на мрежата е създал нов фалшив имейл - дубликат на истинския и от него е изпратил лъжливото съобщение, разкрил източник пред изданието. Най-вероятно представящият се за Кунева ще бъде подведен под отговорност за разпространяване на невярна информация.

Разследващи проверяваха IP адреса, от който е изпратено съобщението. Най-вероятно обаче това е станало от публична мрежа за безжичен интернет, което прави откриването на автора невъзможно. В такъв случай ще се разчита и на видеонаблюдение. При него обаче е почти невъзможно камерите да имат такъв фокус, че да се вижда какво е съдържанието на изпратения мейл. Така авторът му ще се измъкне.

Водещи новини

Още новини