Премиерът Главчев: Присъединяването на България към ОИСР е първостепенен външнополитически приоритет

  • 02 май 2024 16:21

  • 770
  • 8
Премиерът Главчев: Присъединяването на България към ОИСР е първостепенен външнополитически приоритет
© Булфото (архив)

Процесът на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ни помага да приведем националните политики в съответствие с най-високите световни стандарти. Като бъдещ член на Организацията ние ще направим всичко възможно да разпространим най-добрите практики и политики на ОИСР в Югоизточна Европа.

Това заяви министър-председателят и министър на външните работи Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в в изказването си на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Главчев потвърди като първостепенен външнополитически приоритет за страната ни присъединяването към ОИСР, наред с присъединяването ни към еврозоната и пълноправното членство в Шенгенското пространство, включително по суша. „България ще продължи да бъде стабилен и последователен партньор“, категоричен беше Главчев. По думите му работата по всички приоритетни за страната политики на национално ниво и в рамките на ЕС – образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика, ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране на преговорите по присъединяване към ОИСР. 

ОИСР очаква ускоряване на растежа на БВП на България до 2,5% през тази и до 2,9% през 2025 г.

Според премиера Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в присъединителният процес играе важната роля на ускорител за реформи, трансформираща сила, от която България в момента се нуждае. Наред с това активният диалог на България с ОИСР е шанс за намиране на решения за подобряване на ефективността на публичните политики. „Процесът на подготовка и присъединяването на България към ОИСР ще допринесе към нашите усилия за провеждане на по-добри политики за по-добър живот“, добави министър-председателят. По думите му сега особено важно за България е осигуряването на благоприятни условия за провеждането на честни, прозрачни и свободни избори. Именно такъв ангажимент е поел и настоящият служебен кабинет. 

Премиерът Главчев отбеляза последователната и предвидима външна политика на страната ни, трайно определена от евроатлантическите ценности. В изказването си премиерът акцентира и върху войната на Русия срещу Украйна. „Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна“, заяви министър-председателят. Според Главчев са необходими интегриран подход и съвместни, координирани усилия за справяне с новите предизвикателства, които създават пречки за развитието на глобалната икономика и гарантирането на световния мир и сигурност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
770 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.05.02 | 17:41

8
Иво Христов: В България наблюдаваме гърчовете на едно приключило общество, това е умираща страна избори-политически сили Ние сме периферна територия на този европейски проект – никакви хора няма да се върнат в България, никаква реиндустриализация няма да има, нито промени, смята социологът

2024.05.02 | 17:40

7
"Така че отвъд еврокомсомолските активисти, средният българин не вижда връзката. България е периферна територия на същия този европейски проект – никакви хора няма да се върнат в България, никаква реиндустриализация няма да има и никакви промени няма да има на сегашното жалко състояние на страната, докато тя се намира в качеството си на количество и на треторазряден периферен елемент в Европейската империя".
потрес!

2024.05.02 | 17:27

6
Ега ти чукундура с квадратната селяндурска кратуна на раменете! Абе, Боко! Абе, Тикво СИКаджийска, че защо не намери поне па-малко грозена и противна персона от Главанака бе, Боко?!
????

2024.05.02 | 17:22

5
А, НАМИРАНЕТО на ПЪТНАТА КАРТА, НЕ е ли ПРИОРИТЕТ на България?!

2024.05.02 | 16:29

1
Никога ПО-ВЕЧЕ ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ на НРБългария - СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБ - членове на БКП и ПРЕДАТЕЛИ на БКП. ПРОМЯНАТА - ПРЕДАТЕЛСТВОТО и ПРОДЪЛЖИТЕЛИ на ПРОМЯНАТА - ПРЕДАТЕЛСТВОТО - СДС ГЕРБ ДПС ПП ДБ - ПРЕДАТЕЛИ АНТИБЪЛГАРИ (ГРЪКИ АРМЕНИ ГРУЗИ РУМЪНИ МОЛДОВИ УКРИ ФРАНКО-АНГЛО-ГЕРМАНИ ОСМАНИ АМЕРИ ВСИЧКИТЕ ЛАТИНИ ПОМАКОЙ) членове на БКП ПРЕДАЛИ БКП още в 1985г. дори и малко по рано ~ от 1984г. Предателството на Развиващият се Комунизъм в СИВ и Варшавския Договор започва от 1985г./1984г. от Украинеца БАНДЕРОВЕЦ Михаил Горбачов внедрен от Умиращият Запад Украински предател от УССР в СССР. През 1985г. по негов план е извършен Атентат на гара Буново в БГ от бъдещите ДПС, за да се предизвика разпад на Варшавският договор, който да започне от Втората след СССР по МОЩ във Варшавския Договор НРБ. Планът НЕ УСПЯВА и през 1989г. Предателя последовател на Бандера, Михаил Горбачов, който е бил Предател от дете на ГЕРМАНСКИТЕ НАЦИСТИ от ВСВ разпуска СИВ и ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, а 1991г. Разрушава и СССР, като целта му е да разруши и РОССИЯ, но е спрян от ЕЛЦИН вследствие на недоволството на Руския и Украинският народ от Предателството и Разрушаването на СССР от Горбачов, това е единствената заслуга на слабият ЕЛЦИН. Украински Бандеровци на Горбачов са замесени в Атентата на гара Буново от 1985г. и Възродителният процес в НРБ. По това време, както и сега нито Българите, нито Украинците НЕ СА ИСКАЛИ ДА се отделят и да тръгват срещу РОССИЯ, но имплантирани платени Предатели са Назначени да Управляват БГ и УССР. В БГ СДС губят изборите, но ги оспорват и не ги признават, извършват се втори манипулирани избори на които им е ОТЧЕТЕНА МАНИПУЛИРАНА ПОБЕДА. СЪЩАТА ситуация по това време е и в УССР, Украинският НАРОД НЕ ОДОБРЯВА отделяне на УССР от СССР, но УССР е отделена против Волята на Украинският Народ, чрез Манипулации. ТАКА ЗАПОЧНА ПРОМЯНАТА още от 1985г. и ПОСЛЕДВАЛИЯТ я 35г. ПРЕХОД ОТ КОМУНИЗЪМ В ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ - ФАШИЗЪМ. Полит. - Икономическата Война след 2020г. започнала още от 1945г. веднага след края на ВСВ на Яловите САЩ - СЕТА с Колониалния Ялов ЕС - Шенген ПРИКЛЮЧИ. ЕС - ШЕНГЕН е ТОТАЛНО ПОГУБЕН БЕЗ НАДЕЖДА за БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ. Западната ОИСР (САЩ СЕТА + ЕС ШЕНГЕН) е БЕЗ ШАНСОВЕ за РАЗВИТИЕ, следва РАЗРУХА и САМОУНИЩОЖЕНИЕ. БЪЛГАРИЯ СРОЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ БРИКС - РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ, ИРАН, СЕВЕРНА КОРЕЯ, ВИЕТНАМ, КУБА, ВЕНЕЦУЕЛА, НИКАРАГУА, АРАБСКИЯ И АФРИКАНСКИЯТ СВЯТ. СРОЧНО, ОЗНАЧАВА ВЕДНАГА!

2024.05.02 | 16:45

4
Точно така !
????

2024.05.02 | 16:42

3
Главчев, КЪДЕ е "ИЗЧЕЗНАЛАТА" ПЪТНА КАРТА, ще а ВИДИМ ли ПРЕДИ "изборите"????
Груева

2024.05.02 | 16:37

2
Ама как звучи !Като оси-ане ,като едно време СССР. Само ,че сега приоритетите са други,да кажем лапане.

Добави коментар

Водещи новини