Богомил Николов пред novini.bg: Пазарувайки, бъдете здравословно скептични!

  • 02 май 2024 15:21

  • 838
  • 0
Богомил Николов пред novini.bg: Пазарувайки, бъдете здравословно скептични!
© булфото/архив/

Предвеликденски разговарям с изпълнителния директор на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов.

- Г-н Николов, щом дойдат празници и по-заможните българи стягат куфарите за Гърция, Турция, Сърбия. Защо не остават да си харчат парите тук?

- Това е свободата, могат да избират. Напоследък цените у нас са доста високи и това също допринася. Нищо по-хубаво няма от това да имаме възможност да пътуваме и опознаваме света. Но мисля, че и тук туристическите бази са заети.

- Потребителите за какво трябва да внимават при пазаруване по празниците?

- По празниците имаме по-малко време и бързаме да купуваме много неща, поради което не сме много внимателни.

Търговците се възползват от това и някои си пробутват стари, залежали стоки, дори с изтекъл срок на годност.

Има подвеждащи промоции и прочее ловки трикове. Затова е важно да четем внимателно, когато пазаруваме и да сме предпазливи. Здравословно скептични да сме, както се казва. Особено, когато ни търсят по интернет и мрежите, за да ни доставят някакви стоки.

- Да поговорим и за цените на услугите. Каква е уловката за потребителите с това, че в НС не приеха либерализацията на тока за битовите ползватели?

- Увеличава се периода на досегашното положение с регулирани цени на тока. Политиците се опитват да ни манипулират относно предимството на свободния пазар да можеш ти да избираш. Когато дойде либерализацията, вече няма да говорим за една цена тока, а за възможни различни цени и тогава всеки ще може да си избере най-изгодният за себе си доставчик.На свободния пазар няма да му берем плодовете веднага, малко по-бавно ще се усетят, но позитивите за хората ще са повече отколкото досегашната регулация, която работи само и единствено в полза на старите мастодонти в енергетиката. Това, което е фиксирана цена за нас, означава фиксирани договори за тях, а те не искат да отидат на борсата и там да си търгуват енергията. Искат да им се гарантира изкупуване, което е договорено с политиците и така да си върват нещата. Ние обаче смятаме, че

свободният избор дава сила на потребителите.

Освен, когато на пазара са малко доставчици, както е с мобилните оператори и се вижда какво става - няма добри резултати за хората. Затова обаче не трябва да се отказваме, а да изискваме още оператори, в енергийния сектор също. Ако имаме 20 доставчика, които да се конкурират за подписа на мсеки потребител, това вече ще е положително.

- Водата също отново поскъпва, трябва ли цените й да са регулирани?

- При водата е друго, там няма нужда цените да не бъдат регулирани. Защото доставката й зависи от особеностите на всяко отделно населено място. Например, в един град в равнината, който черпи вода от подпочвени запаси чрез помпи, цената на услугата е доста по-висока, отколкото в някой планински град до който има язовир. Вижте,

голямата дилема пред нашето общество е доколко цената на водата да е солидарна.

Ако приложим строгата икономическа формула, то се оказва, че себестойността на тази услуга в един град може да е 5 пъти по-голяма от другаде. Дали обаче е по-справедливо чрез регулиране да имаме по-справедливи цени! Т.е. това беше предложено в новия закон за водите - да има регионални цени на водите. Трябва да се обяснява на хората, за да са подготвени, а не да се стига до протести впоследствие. Също така, важно е вече всички българи да приемат и изискват водите да се пречистват. Преди 30 години водата беше по-евтина, но не беше пречистена. Изградиха се доста пречиствателни станции, но трябват още. И всичко това струва пари.

- Какъв е Вашият коментар на факта, че много хора теглят бързи кредити, за да си плащат битовите разходи или да отскочат до южните съседи?

- Съветът ми към тях е да мислят много преди да вземат борчове затова. Има достъпни алтернативи за работещите на трудови договори - като например кредитните карти. Не се спазват ограниченията за таван по вноските за кредитите, особено при ипотечните заеми.

БНБ като регулатор трябва да въведе строг надзор за тези порочни практики в банките, които са незаконни и вредят на хората.

- Освен на почивка, много българи си пазаруват и лекарства от Гърция и Турция, защо там са по-евтини от тук?

- Пациентските организации следят тези проблеми, но мога да кажа мнението си като гражданин. Всичко е въпрос на правилна и прозрачна регулация в този сектор, а в него има безброй непрозрачни и неефективни процедури. Как така една болница купува едно лекарство за У лева, а друга за Ух20!? Това е аномалия. Ако има повече здравни каси, мисля, че положението на този пазар ще е доста по-добро за купувачите. НЗОК е монополист и това поражда проблеми.

- Имате ли пожелание за българските потребители в навечерието на Великден?

- Ще припомня една универсална максима: Ако нещо звучи прекалено добре, за да е истина, то най-вероятно не е истина. През този филтър трябва да четем цялата търговска комуникация, за да се предпазим от капаните на пазара.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
838 0

Свързани новини

Водещи новини