Силна вяра и повече добри дела пожела на миряните на Велики четвъртък архиересйкият наместник в Бургас свещеноиконом Емилиан

  • 02 май 2024 14:53

  • 393
  • 0
Силна вяра и повече добри дела пожела на миряните на Велики четвъртък архиересйкият наместник в Бургас свещеноиконом Емилиан
© Булфото архив

Нека всички православни християни да се уповават изцяло на Бога, да имат силна вяра и да вършат повече добри дела, за може Бог да им прощава всичко, което съгрешават волно или неволно като човеци. Това послание отправи към миряните свещеноиконом Емилиан Михайлов, архиерейски наместник в Бургас пред БТА.

Той отслужи литургия за Велики четвъртък в храм "Св. Николай Чудотоврец". 

Отец Емилиан обясни, че в 12-те евангелия, които се четат на Велики четвъртък, се разказва за страданията на Господ Иисус Христос, които той е изтърпял заради нас, човеците, както и за неговата смърт до момента на неговото погребение.

"Всяка година на Велики четвъртък евангелията се четат вечерта във всички православни храмове в целия свят, за да може християните мислено да се пренесат отново с Господ Иисус Христос в тази среда и да почувстват в сърцата си жертвата, която Господ е направил заради нас, човеците, а именно да пострада, да понесе кръстна смърт и погребение", допълни той.

Велики четвъртък е!

Обикалянето на православните храмове или литийното шествие се извършва вечерта на Велики петък след като се извърши т.нар. опело на Иисус Христос. Взима се плащеницата от свещенослужителите и православния храм се обикаля, което символизира пренасянето на Иисус Христос от кръста на хълма Голгота, където е бил разпънат, свален и повит в плащеница, до Божия гроб, допълни свещеноиконом Емилиан. 

"Така всеки един храм се явява символ на Гроба на Иисус Христос. Всички православни християни излизат навън заедно със свещениците и след това се връщат отново в празния храм, за да положат свещениците плащеницата на светия престол, така както Христос е положен в празния гроб", обясни още свещеноикономът.

Архиерейският наместник в Бургас допълни, че в събота вечерта всички християни излизат на определено място в близост до храма, за да прочете свещеникът Възкресното евангелие, да даде начало на утринната служба и след това да се поздравят всички с победните думи "Христос воскресе! Воистину воскресе!" След това всички пак се връщат в храма, който отново е празен. 

"Преди да влезе в храма, свещеникът казва специални думи. Удряйки по вратите му, той казва: "Отворете се порти Адови, отворете се да влезе Царят на славата". Вътре един от певците отговаря с въпроса: "Кой е този Цар на славата?", а свещеникът казва три пъти, че Господ Иисус Христос е Царят на славата. Подобно както са разрушени Адовите врати и оковите на Ада за всички праведници и те възкръсват, така и символично се отварят вратите и се влиза в празния храм, който е като празния гроб след възкресението"

Свещеноикономът допълни, че от практична гледна точка, тъй като в събота около всички храмове се събират много хора и няма как всички да се върнат обратно в храма, се прави литийно шествие. 

"Забелязваме, че на Велика събота йерусалимският патриарх заедно с духовенството трикратно обикаля Гроба Господен на Иисус Христос, на който е построен този параклис, така че може би оттам произлиза и тази традиция да се обикаля храма и на Великден", коментира още отец Емилиан.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини