Социолози: Борисов смени стратегията, стана строител

share

Всички социологически агенции показват едно и също - ноември - декември 2010 година започва да спада доверието в ГЕРБ.

Данните показват, че тогава управляващата партия е ударила дъното  - 24%, а сега социологическите данни показват, че доверието е между 25% - 27%. Наблюдава се стабилизация. Това заяви в интервю за Нова телевизия социологът Андрей Райчев. 

Според Райчев през 2009 година ГЕРБ е спечелила, защото хората са искали справедливост, искали са да се отмъсти на електората . "Те в някакъв смисъл отмъстиха, поразчистиха, махнаха старите", каза експертът.  Избирането на ГЕРБ през 2009 година беше отчетливо послание "Дайте справедливост".


"Управляващата партия смени линията и това стори много тихо, без шум и без конгрес. ГЕРБ първоначално направи предизборна кампания след изборите през 2009 година, но това не й донесе за дълго успех. Новата линия е отчетлива "Бойко Борисов  - строителят". Сега се наблюдава смяна на фаворитите в ГЕРБ. Доскоро главна фигура беше Цветан Цветанов, а сега на преден план са извадени Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков", заяви Райчев.


От своя страна политологът Румяна Коларова каза също, че действително управляващите са сменили стратегията си. Тя е ориентирана предимно към предстоящите избори. Знае се, че не се строят магистрали ей така, добави Коларова. 


Тя уточни, че корупцията и организираната престъпност са теми, които винаги генерират недоволство и разочарование
"Първоначално ГЕРБ бяха заложили на идеологическото противопоставяне, но в един момемтн стратезите на предизборната кампания  усетиха, че това ги води към загуба. И затова  се сетиха, че трябва да се смени темата, за която да се говори - тема, която не се противопоставя на всички останали", поясни Коларова.


Андрей Райчев заяви, че ГЕРБ са толкова силни в момента, че почти сигурно е, че ще спечелят изборите наесен. "Остава само да стане ясно ДПС кой ще подкрепи", уточни социологът. Според него е трудно да се каже кой ще бъде избраникът на Ахмед Доган. Отговорът на това е как Сокола вижда политиката след две години, поясни Андрей Райчев.

Според Райчев сделка между Сергей Станишев и Георги Първанов за някакво печено прасе след две години е невъзможно. Той поясни, че БСП е много сложна структура. 90% е сигурно, че президентът ще сее върне в партията, добави Андрей Райчев. Според Коларова, ако Георги Първанов се върне в БСП това ще бъде път назад за него като личност и за българската политика като цяло.

Водещи новини

Още новини