ПАСЕ: В България трябва да се обучават на избори

share

Да бъдат направени образователни проекти специално за България, препоръчват наблюдателите от Парламентарната асамблея на съвета на Европа на изборите у нас през май. Те трябва да работят с рискови групи у нас срещу изборната корупция, се казва в доклада на швейцареца Андреас Грос, който бе оповестен вчера в Страсбург, пише 24 часа.

Документът препоръчва промени в Изборния кодекс. Целта е да бъдат изключени злоупотреби с избирателните списъци, тъй като има много гласоподаватели в тях, които живеят в чужбина. Наблюдателите настояват българските власти да разследват всички обвинения за купуване на гласове и контролирано гласуване на предсрочните избори, да подведат под отговорност виновните и да публикуват резултатите от разследванията. Трябва да се вземат под внимание и препоръките за промени, направени още през 2011 г. от Венецианската комисия на Европейския съюз във връзка с начина на формиране на избирателните комисии, за да има по-добър баланс и да се повиши доверието на гражданите в тях, се казва в препоръките на доклада.

Според ПАСЕ промените в изборния кодекс, направени през февруари тази година, в по-голямата си част са били технически и не отразяват препоръките от 2011 г. Наблюдателите подчертават още, че изборната кампания е била помрачена от скандалите, свързани с обвиненията за подслушване на политици и журналисти. Тези незаконни практики нямат място в държава, ръководена от върховенството на закона, се казва в доклада на Грос. Документът настоява също така за промяна на законодателството, така че да се осигури равен достъп на всички политически партии по време на кампанията им до електронните медии.

Водещи новини

Още новини