Над 1 млн. лева отпуска ДФЗ за реализация на българско говеждо месо

  • 17 юни 2024 20:02

  • 850
  • 0
Над 1 млн. лева отпуска ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
© pixabay

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) взе решение за отпускане на до 1 100 000 лева помощ "де минимис" за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор "Говеждо месо", съобщават от Фонда.

Финансовата подкрепа е по искане на браншови представители на сектора на месодайното говедовъдство, отчитайки неблагоприятните икономически условия към настоящия момент във връзка с повишените разходи за изхранване на животните и ръст на консумативите, използвани в първичното производство. Следва да се отбележи, че угояването и производството на телешко и говеждо месо, които са важен сегмент от икономиката, не са обект на подпомагане по интервенциите от Стратегическия план за развитие на селските райони 2023 - 2027 г.

Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях говеда. 

Тя е най-скъпата крава в света и е част от плана на Бразилия да сложи говеждо месо в чинията на всеки по света

Говедата, предназначени за клане, следва да са отглеждани най-малко през последните 4 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или заклани в собствен кланичен пункт/кланица на земеделския стопанин. Необходимо е закланите животни да бъдат на възраст от 10 месеца включително, до навършване на 24 месеца.

Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода от 1 юни 2023 г. до 31 май 2024 г. Размерът на подпомагането е до 200 лева на заклано говедо.

Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

На 7 ноември 2023 г. управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" одобри 47,5 млн. лева помощ "де минимис" за секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство". Изплащането на тази помощ от държавния бюджет е записано в меморандума от 20 септември 2023 г., който бе подписан от правителството и представители на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
850 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини