Плевнелиев: Механизмът за наблюдение на ПАСЕ в България трябва да отпадне

  • 10 юли 2013 18:21

  • 1546
  • 5
Плевнелиев: Механизмът за наблюдение на ПАСЕ в България трябва да отпадне
©

На среща с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви, че постмониторинговият диалог на ПАСЕ с България трябва да отпадне.

Жан-Клод Миньон е на посещение в София за участие в 41-та сесия на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава посочи, че мониторинговият диалог от 1992 г. и постмониторингът на ПАСЕ с България след 2000 г. изиграха важна роля за демократичните промени в България, за реформата на законодателството и за укрепването на демократичните институции. Сътрудничеството с ПАСЕ помогна и за изпълнение на политическите критерии за членство на България в ЕС. За изминалите повече от 20 години България постигна значителен напредък във всички области, обект на мониторинг. Същевременно страната ни е единствената държава-членка на Европейския съюз, спрямо която се прилага тази процедура на наблюдение, припомни президентът. С резолюция на ПАСЕ от януари 2013 г. постмониторинговият диалог беше запазен, като областите на наблюдение бяха ограничени до реформата на съдебната система, свобода и прозрачност на медиите и промяна на Изборния кодекс.

Председателят на ПАСЕ Жан-Клод Миньон подчерта, че към днешна дата е необходимо мониторинговият механизъм на ПАСЕ да бъде преразгледан. Според него целта не е механизмът да бъде ограничаван, а държавите в мониторинг или постмониторинг да не се чувстват дискриминирани. През януари тази година само два гласа не достигнаха на България, за да бъде прекратена процедурата по наблюдение, припомни Миньон. Затова, подчерта той, трябва да се помисли за „интензифициране на помощта“ и по-ефективно използване на механизмите на Съвета на Европа, без това да се счита за дискриминация спрямо една или друга страна. „Съветът на Европа е наш общ инструмент и трябва заедно да го подобрим и да го направим по-успешен“, подчерта председателят на ПАСЕ. Той допълни, че предстои скоро да бъде определен нов докладчик за България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Президентът Росен Плевнелиев и Жан-Клод Миньон споделиха високата си оценка за мисията на ПАСЕ за наблюдение на предсрочните парламентарни избори през май тази година. Като цяло всички са съгласни, че вотът протече по нормален начин и докладът на наблюдателите е обективен и балансиран, припомни Жан-Клод Миньон.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1546 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.07.11 | 11:50

5
Какъв мониторинг бе плевнелиев?
Боздуган

2013.07.11 | 10:45

4
Бойко : Ей , Росене,бягай за вазелина да ми намажеш гъза ! Още ме боли дето оня Сидер ма найба ! Бе той и теб найба ,ама за теб вазелин няма !ХАХАХАХА.

2013.07.11 | 10:45

3
Подслушан разговор . Бойко :" Шъ тъйба у плевната ,що не го маана Сидера от комисията ,ве ?Ко са чешиш там дет не та сърби ве путко ? Ко шъ прайм сига ве ? Той шъ нийбе мамата ве ! Ей голяма утка излезе !Язък дет та сложих толкова нависоко ..... / записът не е манипулиран / !

2013.07.11 | 10:45

2
Подслушан разговор . Бойко : Росене, видя ли сига ква стана,ве? Оня щял да вика Сретен при комисията ,ве ! Е , сега вече сийба мамата , жив изгорях ! Чуваш ли ве путко ?! Откога ти казвах да го мааш от таа комисия ве ?! Тоз Сидер че ме закопа бе,ама ти да ниси мислиш,че на теб ще ти прости ве, ей! Ти май от мен си по-прост! Ей,голям бунак излязох ! Не повярвах на Юлито какъв мухльо си !
gibi

2013.07.10 | 19:16

1
Молете се да остане но да не бъде така формален и кримитолерантен както досега

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини