Стачка парализира пристанища в Северна Германия

  • 17 юни 2024 21:21

  • 1572
  • 0
Стачка парализира пристанища в Северна Германия
© Gettyimages

Работниците в няколко северни германски морски пристанища засилиха натиска си върху работодателите с нова стачка, след като започнаха трети кръг от преговорите за възнагражденията, съобщава БТА.

В Хамбург протестните дейности са парализирали пристанището и обработката на контейнери от 05:00 часа тази сутрин (06:00 часа българско време), според синдиката "Ферди" (Verdi).

"Пристанището в Хамбург е блокирано", каза говорител на синдиката. 

Общонационални стачки в строителния бранш в Германия

Същото важи и за пристанищата Браке и Емден в провинция Долна Саксония, както и за портовете в Бремен и Бремерхафен. Корабите няма да бъдат обработвани на големите контейнерни терминали, заяви говорителят. 

Според синдиката стачката ще продължи между 24 и 48 часа,  в зависимост от локацията и ще върви паралелно с третия кръг преговори, който ще се проведе днес и утре. 

Заедно с останалите искания "Ферди" настоява и за увеличение с 3 евро (3,20 долара) на почасовото заплащане, влизащо в сила със задна дата от 1 юни, и повишаване на надбавките за смени на служителите със стаж над 12 месеца.

Асоциацията на германските морски компании предложи увеличение на заплащането с 2,5 на сто от юни, или с поне 60 евроцента повече на час. Премиите за смени трябваше да нараснат с между 24 евроцента и 2,50 евро на час.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини