Плевнелиев: Не се състезавам с Бойко Борисов

Булфото
share

Не водя персонални войни с никого. Един президент е успешен тогава, когато има напредък по националните въпроси. Българите трябва да дадат своя вот на референдума.Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" по БНТ.

Голямата битка в президенството е програмата 2020. Каквото планираме и договорим през 2013 - ще бъде постигнато през 2020 година. Дебатът не е толкова по идеологическите теми, а по дългосрочния план. Ще работим да постигнем консенсус и след това ще постигаме резултати, каза още той.

Попитан за дадените европари за поп фолк, Плевнелиев заяви, че важно  е каква е програмата, по която ги финансира ЕС и дали кандидатът отговаря на условията й.

Демокрацията е свобода, но и задължението всеки гражданин да има позиция и да я отстоява, смята той. Президентът призова гражданите на България да дадат своя вот на предстоящият референдум. Въпроса има своя смисъл, но той е важен, защото е първият в демократичния период на страната и е организиран по гражданска подписка. Президентът не може да казва "да" или "не", той е надпартиен.

Три са големите проблеми на България - първият е демографският проблем, вторият е недостатъчната приемственост на всяко следващо правителство и това, че предишните са лошите и се работи на парче, третият - е темата с дефицитът на справедливост - две национални катастрофи, банковите фалити, но този дефицит може да бъде излекуван, смята още държавният глава.

Попитан за осуетената клетва на Венета Марковска, той заяви, че се е опитал да обясни преди това,което е обяснило едно напускане, но  е бил длъжен да защити Конституцията. Показах, че в България институциите могат да се балансират или казано така - натиснах ръчната спирачка. Имаше логика, че одобрих Сотир Цацаров за главен прокурор на страната. На него му бяха зададени всички въпроси, не беше му спестено нищо, за разлика от случая Марковска. Плевнелиев е категоричен, че Цацаров трябва много внимателно да прочете доклада на ЕС от 2011 година.

Попитан дали ще се разграничи или уеднакви с Бойко Борисов, Плевнелиев заяви, че президентът е самостоятелна фигура и не се състезава с никого.

Попитан за репликата на вицепремиера Цветан Цветанов, че президентът е само представителна фигура, той заяви, че не води персонални битки с никого. Президентът не може да бъде успешен, ако разиграва битки с някого, но ако има успехи с националните въпроси - тога той е точно това.

На въпрос как се чувства, когато усеща приятелския огън, той отговори, че е търпелив и позитивен човек и вече е свикнал.  Аз изпълнявам предизборното си обещание и ще налагам вето,когато имам аргументи и няма да преча, каза държавният глава. Запитан дали няма предварителна договорка за налагането на ветото, той заяви, че това не се случва от днес за утре и че екипът му наблюдава всеки един закон.

Що се отнася до политиката на България към Македония, Плевнелиев е категоричен, че позицията на страната ни е много силно проевропейска и Европа очаква от нас да посочваме проблемите в региона, а не да мълчим. Да, ние подкрепяме усилията на Македония към пътя за ЕС, но проблем има и той трябва да бъде решен, уточни още той.

Водещи новини

Още новини