"Хизбула": Израелски войски не са влизали в Ливан

  • 01 октомври 2024 14:18

  • 905
  • 4
"Хизбула": Израелски войски не са влизали в Ливан
© Getty Images, архив

Никакви израелски войски не са навлизали на ливанска територия. Това заяви ръководителят на медийния офис на "Хизбула" Мохамад Афиф, цитиран от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2758

Той предупреди, че ударите на групировката срещу Тел Авив часове по-рано са "само началото".

Афиф уточни, че "Хизбула" не е участвала в "преки наземни сблъсъци" с израелските войски, но е готова да го направи.

Междувременно Испания настоя Израел да спре извършването на наземни нападения в Южен Ливан, за да избегне ескалация на конфликта.

"Настояваме наземното нахлуване да бъде спряно, тъй като получаваме много тревожна информация", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес. Той добави, че е "необходимо да се постигне примирие в Ливан и прекратяване на огъня в Газа".

Израел нахлу по суша в Ливан

По-рано днес Израел съобщи, че са избухнали интензивни боеве с подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Южен Ливан, след като нейните въздушнодесантни части, командоси и бронирани части са предприели нападения в началото на наземна операция.

Офанзивата е предприета след интензивни въздушни удари, които ликвидираха важни фигури от ръководството на "Хизбула", включително дългогодишния лидер на групировката Хасан Насрала, който беше убит в Бейрут миналата седмица.

Албарес осъди и ракетните атаки на "Хизбула" срещу израелска територия. По негови думи единственият начин за постигане на мир в Близкия изток е ако воюващите страни спазват международното хуманитарно право и зачитат защитата на цивилните, пише news.bg.

От февруари 2022 г. Испания командва Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) и разположи 650 войници по южната граница на страната с Израел.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
905 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Еврейски геноцид на палестинците!

2024.10.01 | 15:46

4
И сега еврейски фашизъм и касапници в Газа и Ливан и света се чуди кво да прави, срамота. Това израелска "операция" ли е или война срещу суверен Ливан! Путин бледнее пред Хитлера на 21ия век- Нетаняху. Драги българи, не се връзвайте на еврейско - американската пропаганда в лицето на американските медии и "евроатлантиците" у нас, които сега наричат еврейският геноцид на палестинците и фашистката война срещу Ливан "израелска операция", именно същите събираха оръжия и помощи за Украйна и настояват конфликта там да ке нарича война.
Денков

2024.10.01 | 14:36

2
ЩЕ ДОЙДАТ ВЪВ НАЙ ЛОШИЯ ВИ СЪН !!!
Соломон,

2024.10.01 | 14:54

3
Ти ли си!
Въпрос към евроатлантиците

2024.10.01 | 14:34

1
Това израелска "операция" ли е или война срещу суверен Ливан! Путин бледнее пред Хитлера на 21ия век- Нетаняху. Драги българи събудете се, не се връзвайте на еврейско- американската пропаганда в лицето на американските медии и "евроатлантиците" у нас, които сега наричат еврейският геноцид на палестинците и фашистката война срещу Ливан като "израелска операция", именно същите събираха оръжия и помощи за Украйна и настояват конфликта там да ке нарича война.

Добави коментар

Водещи новини